”Zäta är vår kapten och ledare i OS...”

Spelarna tillägnar segern Henrik Zetterberg

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

SOTJI. Tre Kronor tillägnade Henrik Zetterberg segern mot Schweiz.

Men nu vill laget lägga Zäta-snacket bakom sig och se framåt.

– Det finns ingen idé att vi slösar energi på det. Vi har fortfarande ett lag som kan ta guld, säger assisterande kaptenen Gabriel Landeskog.

Tre Kronor fick det tråkiga beskedet på förmiddagen: Lagkaptenen Henrik Zetterberg missar resten av OS på grund av skada.

Efter stort besvär lyckades dock laget besegra Schweiz med 1–0. Laget leder gruppen inför den avslutande matchen mot Lettland och är redan klart för kvartsfinal.

– När vi fick beslutet var det ett tufft avbräck för hela laget. Han är vår ledare, vår kapten, och en av våra bästa spelare. Att ersätta honom blir i stort sett omöjligt, säger Henrik Lundqvist som dock lyckades omfokusera och hålla nollan.

”Energin försvann”

– Jag kände att energin försvann när jag fick den tråkiga nyheten. Men sedan samlade vi oss och insåg att grabbarna som är här får jobba ännu hårdare. Alla får ta en större roll.

Zetterbergs rumskamrat Gustav Nyquist:

– Det är ett tufft beslut som han var tvungen att ta. Men han måste göra så här för att bli bättre så snabbt som möjligt. Han är vår kapten och ledare och OS är något som han har sett fram emot i fyra år. Det betyder oerhört mycket för vårt lag, det är ingen spelare man ersätter.

– Man märkte i går att han började bli stel och hade smärtor. Sedan visste man inte om det skulle lägga sig. Nu hoppas vi att han blir bra så snabbt som möjligt.

Tre Kronor lider såklart med Henrik Zetterberg. Men nu ska laget visa att man klarar sig utan honom.

”En världsspelare”

– Det är en världsspelare som försvinner, men å andra sidan; det suger i fem minuter, sedan måste man gå vidare. Det finns ingen idé att vi slösar energi på det. Det är ingen idé att vi försöker spela som Zäta, utan alla måste spela sin roll, säger Gabriel Landeskog.

Hur långt kan det här laget gå?

– Vi kan gå hela vägen. Jag ser ingen anledning till att vi inte skulle kunna det. Precis som i VM växer vi in i turneringen.

Niklas Kronwall har tagit över kaptensrollen efter Zetterberg:

– När man pratar med honom, så ser man vilket skick han är i, det är det man känner för mest, att se smärtan han går igenom just nu. Tyvärr kommer inte han kunna vara med oss här längre, det är självklart en stor förlust för oss. Men det är som det är, vi kan inte tycka synd om oss själva utan ta oss igenom det här. Vi har fortfarande ett otroligt bra lag på pappret och på isen, säger Kronwall.

ARTIKELN HANDLAR OM