”Invaliden drog skam över oss”

Legendaren fullständigt utskälld i hemlandet

SPORTBLADET

Jevgenij Plusjenko tog OS-platsen från Maxim Kovtun men tvingades dra sig ur tävlingen med en ryggskada.

Nu skälls legendaren ut i hemlandet.

– Kovtun blev knuffad åt sidan när den här invaliden drog skam över oss, säger politikern Vladimir Zjirinovskij enligt NRK.

Maxim Kovtun vann ryska mästerskapen och såg ut att ta landets OS-plats. Men efter en extra uppvisning fick istället den 31-årige Jevgenij Plusjenko, som opererade en ryggskada för ett år sedan, åka framför det 18-åriga underbarnet.

”Vi tävlade alltid trots smärta”

Legendaren började OS med att vara med och ordna ett ryskt lagguld. Men när det sedan var dags för en av hela spelens största höjdpunkter, den individuella tävlingen, drog sig Plusjenko ur med en ryggskada.

– Jag tycker synd om mina fans, jag tycker synd om alla. Men jag försökte. Jag försökte hela vägen till slutet. Tro mig, jag grät nästan för att det gör så ont. Det här är slutet på min karriär, sa Plusjenko till NBC.

Trots 31-åringens vädjan är domen mot honom stenhård. Profil efter profil i Ryssland turas om att skälla ut skridskolegendaren som tidigare vunnit tre VM-guld och fyra OS-medaljer åt Ryssland.

– Vi tävlade alltid trots smärta. Jag stöttar folk som aldrig ger sig förrän det är över, säger Plusjenkos gamle rival Aleksej Jagudin till Fox enligt NRK.

”Ingen arena för sjuka”

”Man måste klara av att härda igenom smärtan”, skriver parlamentledamoten Igor Lebedev på Twitter.

– Det här är ingen arena för de sjuka, det är OS. Kovtun blev knuffad åt sidan när den här invaliden drog skam över oss, säger politikern Vladimir Zjirinovskij enligt NRK.

Den häftiga kritiken har nu fått Plusjenkos fru att gå ut och försvara sin man.

– Han har satt in en konstgjort spiral i ryggraden och om han hade åkt skridskor hade något förfärligt kunnat ske. Han har gjort allt han kan i de här spelen säger Jana Rudkovskaja.

Även president Vladimir Putin, som påstås ha uttryckt sin önskan att se Plusjenko i Sotji, gör nu sitt för att skydda ikonen.

– Han har haft stora problem med sin hälsa och gjort flera operation, säger Putin till Ria Novosti

ARTIKELN HANDLAR OM