Anna Haag: ”Jag var så sur på mig själv”

Tveksamma kortet – lättad efter guldet

1 av 3
SPORTBLADET

SOTJI. Anna Haag har varit ifrågasatt inför stafetten.

I mål bad hon lagkamraterna om ursäkt.

– Jag sa: "förlåt, förlåt, för att jag inte hängde med", säger hon.

Foto: PONTUS ORRE
Anna Haag.

Anna Haag har haft en tung säsong och var det osäkra kortet i det svenska stafettlaget. När Emma Wikén växlade över efter sin supersträcka var Sverige i ledningen.

Men en kämpande Haag tappade mer och mer på tredje sträckan. Så mycket att guldet såg ut att vara borta för Sverige.

– Det var tufft, jag försökte verkligen hänga med men jag hade inte så mycket krut i min kropp. Jag fick höra hela tiden att jag åkte jämt med Norge, jag försökte hålla undan så mycket jag bara kunde för att ge Charlotte de där sekunderna. Jag gav allt jag hade och när jag låg där i mål så bara: "snälla, säg att det blir medalj i alla fall", säger Haag som inte trodde att det skulle räcka till guld. 

– Jag sa: "förlåt tjejer att jag inte hängde med mer. De sa bara: "käften, du krigade allt vad du kunde" och det gjorde jag verkligen.

”Det är total blackout”

När Charlotte Kalla gick ut på den sista sträckan gjorde hon det 25 sekunder efter ledande Finland och Tyskland. Efter halva sträckan hade Kalla hämtade upp hälften. I den sista backen fick hon rygg. In på upploppet låg Kalla fortfarande trea, men svenskan spurtade hem guldet.

– Det är total blackout. Så otroligt härligt att få göra det med de här tjejerna. Det är mina bästa vänner och vi är så otroligt tajta. Charlotte är ju så grym, säger Haag.

Du har ju varit ifrågasatt, var det därför du var nervös?

– Nej, jag har känt själv att jag inte har så mycket krut som jag hade hoppats på, men jag visste att jag brukar kunna plocka fram lite mer när det är stafett. Jag var mer nervös för hur trött jag skulle bli och när jag skulle bli trött. Jag försökte fokusera på det jag kan. Visst, jag hade önskan att formen var bättre, men vi fick ett guld idag och jag gjorde vad jag kunde.

ARTIKELN HANDLAR OM