Förklaringen till USA:s praktfiasko

”Kan de invadera Afghanistan kan de göra det här”

Heather Richardson och Shani Davis tillhörde favoriterna inför OS.
SPORTBLADET

USA:s skridskolag har stått för ett praktfiasko i OS.

Nu misstänker laget att åkarna hindras av sina nya dräkter – tillverkade av vapenspecialisten Lockheed Martin.

– De här killarna gör F16-flygplan. Om de kan invadera Afghanistan kan de bygga en skridskodräkt, säger åkaren Patrick Meek till Wall Street Journal.

Patrick Meek.

Efter sex skridskolopp i Sotji har ingen amerikansk åkare slutat bättre än sjua. Detta trots att laget bland annat innehåller guldfavoriterna Shani Davis och Heather Richardson som dominerat årets världscupcirkus.

– Självklart förväntade vi oss en bunt av medaljer, massor av metall, efter den säsong vi har bakom oss, säger coachen Kip Carpenter till Wall Street Journal.

Ventiler stoppar åkarna

Efter att Shani Davis i onsdags bara slutade åtta på 1000 meter, samma sträcka som han vann vid OS 2006 och 2010, började det amerikanska laget analysera vad som var problemet. Fingret pekades då snabbt på den nya tävlingsdräkten.

Klädsponsorn Under Armour tillverkade inför OS en ny specialtillverkad tävlingsdräkt till amerikanerna i samarbete med Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare. I sin gamla dräkt hade Shani Davis vunnit tre av fyra världscuptävlingar på 1000 meter inför OS.

Åkarna menar att små ventiler som monterats på dräktens rygg för att dra ut värmen i själva verket släpper in luft och därmed hindrar åkarna. När Heather Richardson tävlade på damernas 1000 meter hade hon täckt över hålen, men slutade ändå först på en sjundeplats.

Pinsamt för tillverkarna

Det amerikanska laget har nu bett skridskoförbundet och Internationella olympiska kommittén om tillåtelse att byta tillbaka till sina gamla dräkter under resten av OS. Bytet är dock inte okontroversiellt då det ses som pinsamt för sponsorn Under Armour, och inte minst för Lockheed Martin som är en av den amerikanska statens största vapendistributörer via sina stridsflygplan och försvarssatelliter.

– De här killarna gör F16-flygplan. Om de kan invadera Afghanistan kan de bygga en skridskodräkt, säger åkaren Patrick Meek till Wall Street Journal.

ARTIKELN HANDLAR OM