Svenska svaret: Det är lätt skylla på det

SPORTBLADET

Sotji. Sluta att bara skylla på skidorna, Norge!

Det säger det svenska lägret efter att ha utklassat storfavoriterna.

– Vi som står på skidorna måste göra jobbet, säger Ida Ingemarsdotter.

Sveriges vallateam firar stora triumfer i Sotji. Det är inte exakt mätbart, men hittills har svenskarna till synes haft bland det bästa materialet i varje lopp. Samma sak i damstafetten, där de svenska åkarna tydligt gled ikapp i utförsåkningen, speciellt på de två första klassiska sträckorna.

Norge mönstrade ettan, tvåan, trean och fyra i totala världscupen och var överlägsna favoriter, men de fick stryk av svenskarna med 54 sekunder.

Efteråt pekar de på materialet som den stora skillnaden.

– Vi hade sämre skidor än de andra. Det såg alla. Vi vet att vi är mycket bättre, vi gjorde vårt bästa. Men vi bommade vallningen i dag, säger Therese Johaug.

– Jag är jävligt besviken. Det är frustrerande att ha så dåliga skidor, säger Marit Björgen.

”Lätt att skylla på det”

Men svaret är svårare än så, tycker svenskorna.

Jo, Norge kanske hade aningen sämre skidor, men de presterade också sämre, menar svensklägret.

– Det är jäkligt lätt att man skyller på en sådan sak. Jag tror inte att det handlar om skidor. Det är bara hur man kommer in och hur det fungerar på ett mästerskap. Vi svävar på moln, då är det lätt att få stolpe-in också, säger vallachefen Urban Nilsson.

Sätter sig på psyket

Ida Ingemarsdotter tycker likadant:

– Längdåkning är en materialsport. Ska du vinna en mästerskapsmedalj, ett guld, så måste du ha bra grejer under fötterna. Samtidigt är det fortfarande så att skidorna inte går av sig själv. Det måste vara någon som åker, säger hon.

Anna Haag har själv varit med om tävlingar då skidorna går trögt. Det sätter sig lätt på psyket, säger hon, vilket lätt gör att man underpresterar.

– Om man känner att man har lite sämre skidor är det svårt att kunna prestera på topp. Det blir dubbelt fel. Jag lider med dem, säger Haag.

ARTIKELN HANDLAR OM