Mätning gav svensk curlingseger

SPORTBLADET

Hört det där om "väldigt små marginaler" i sportsammanhang?

Det är mer än en klyscha.

Fråga curlingdamerna. Några millimeter räddade dem ur knipan.

Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Inga medaljer har delats ut. Gruppspelet är inte ens över förrän på måndag. Och en förlust mot USA på lördagskvällen kunde ha reparerats.

Men det är som Christina Bertrup säger efter 7–6-segern:

– Det hade varit väldigt stor skillnad mellan vinst och förlust. När de andra resultaten gick vår väg var det desto viktigare att vi vann. Nu är vi ensam tvåa med två matcher kvar.

Mätning krävdes

Det kunde varit väldigt mycket annorlunda. Mätinstrumentet plockades fram sedan Maria Prytz slagit matchens sista sten. I det läget hade Sverige minst 6–6 och var garanterad skiljeomgång.

Problemet i så fall var att USA fått favören av sista stenen. Sekunderna gick medan en herre noga mätte om den näst närmaste stenen var svensk eller amerikansk.

Så kom beskedet som gav turneringens hittills största glädjeyttringar. 7–6 till Sverige och femte segern av sju möjliga. Precis vad som behövdes efter morgonens 6–7 mot Kina.

– Det var lite skakiga knän, men jag tyckte nog att vår sten var närmast, men det är alltid nervöst, säger Bertrup som hyllar lagets förmåga att inte vackla när det tar emot.

– Vi ger oss aldrig, kämpar hela tiden och peppar varandra. Vi har en härlig lagmoral.

Kanada klart

Kanada är med sju raka segrar klart för semifinal. Sverige är tvåa med fem segrar och följs av Storbritannien (stryk mot Schweiz), Kina (stryk mot Danmark) och Schweiz.

På söndagen väntar Ryssland. Seger där och semifinalplatsen är klar. På måndag kväll står Japan på tur i gruppspelets sista match. Betrup betonar vikten av att vinna båda.

– Vi vill ha en så bra placering som möjligt.

Andra eller tredje plats innebär att Sverige undviker Kanada som möter gruppfyran.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM