"Ni ser väl också hur hackigt det är"

Mårts har en del att fundera över inför kvartsfinalen

SPORTBLADET

Nej, Sverige – bättre än så här kan vi begära.

Gruppspelet avslutades med en föga imponerande 5–3-seger mot Lettland.

Nu kliver Tre Kronor in i OS-slutspelet med en del att fundera över.

– Det här spelet håller absolut inte, säger Patrik Berglund.

Sverige tog visserligen sin tredje raka seger, vann sin grupp och blir som sämst rankat tvåa inför onsdagens kvartsfinal.

Men Tre Kronor har knappast fått gruppspelsfasen överstökat helt smärtfritt.

Redan efter OS-premiären tvingades Henrik Zetterberg lämna återbud på grund av ryggbesvär, och förbundskaptenen Pär Mårts har tvingats möblera om i formationerna och inte fått det att stämma.

I kväll hade Tre Kronor dessutom bekymmer med grubbjumbon Lettland – en nation som inte vunnit en enda match på tre raka OS.

Kastade om i kedjorna

Då fortsatte Mårts att kasta om i formationerna.

Efter 1–2-underläge i mittperioden splittrade förbundskaptenen bland annat på ifrågasatta kedjan med Daniel Sedin, Nicklas Bäckström och Loui Eriksson, den sistnämnde byttes ut och ersattes av Marcus Johansson.

Men även om inte spelet sprudlade lyckades ändå Tre Kronor vinna över Lettland, men i 4–3-ledning i den tredje perioden hade lettländarna flera gånger bud på kvittering.

– Det är väldigt hackigt i dag med. Väldigt svårt att spela när vi inte hanterar pucken på bästa sätt, säger Patrik Berglund, som inledde Sveriges målskytte.

Mål i OS-debuten

Men Sverige kunde andas ut när Alexander Edler – som gjorde OS-debut sedan han varit avstängd i de två första matcherna – sköt in 5–3 med knappt åtta minuter kvar att spela.

– Det här spelet håller absolut inte. Vi har väldigt mycket att jobba på.

Vilka delar?

– Först och främst att hantera pucken bättre. Vi tappar den på fel ställen. Ni ser väl också hur hackigt det är.

Om matchen Kanada–Finland går till förlängning i morgon blir Sverige det bäst rankade laget inför kvartsfinal-spelet som startar på onsdag.

Daniel Sedin är också kritisk över det egna spelet efter tre matcher:

– Vi måste bli bättre om vi ska gå hela vägen. Det här duger inte. Passningarna sitter inte som de ska, då blir det så här.

ARTIKELN HANDLAR OM