Amerikansk folkhjälte – efter straff-showen

SPORTBLADET

Hur du blir folkkär i USA?

Skjut sex straffar i en OS-match mot Ryssland och gör mål på fyra av dem.

Timothy Leif ”TJ” Oshies enmansshow har gjort honom till nationalhjälte över en kväll, han har redan hyllats av president Obama och fått 90 000 nya följare på Twitter.

Men vägen dit har gått genom ett universitet – som anses ha kränkt hans indianrötter.

Ritualen var egentligen väl inövad.

TJ Oshie tog pucken vid mittlinjen, gled sakta, sakta fram mot motståndarmålvakten och ingen visste egentligen vad han skulle hitta på.

Han själv var tvärsäker.

På lördagseftermiddagen hade 27-åringen en lektion i straffläggning att lära ut. Alexander Ovetjkin, Evgeni Malkin och de andra ryska superstjärnorna satte sig i skolbänken och tittade på när Oshie nonchalant sköt fyra läckra straffmål och vann matchen åt USA med en makalös enmansshow.

"Hade slut på idéer"

– Jag har sett honom göra så där flera gånger på träning. Jag blev lite skrockfull när jag såg honom i dag, säger lagkamraten i St. Louis, David Backes.

– Men jag måste säga att jag hade slut på idéer efter sista målet, erkänner Oshie själv motvilligt efteråt.

Bara några timmar senare hade Timothy Leif Oshie 90 000 nya följare på Twitter.

Och jo, han heter faktiskt "Leif" i mellannamn.

Han toppade alla nyhetskanaler i USA, hyllades av Barack Obama och på hans Wikipedia-sida stod att läsa kort efter matchen:

"TJ Oshie, professionell hockeyspelare som spelar i St. Louis Blues i NHL – och en amerikansk hjälte".

Märkligt val av universitet

Men i slutändan var det David Poile som fick rätt. Landslagets general manager, som gav Oshie, trots att han inte alls ansågs vara given i OS-truppen, beskedet redan i augusti att han skulle spela turneringen i Sotji – just tack vare hans skicklighet i straffavgöranden – och redan som ung visade stjärnan sin kapacitet.

Men valet av universitetslag var högst oväntat, om än märkligt.

Oshie är född i Mount Vernon, Washington, men flyttade till Grand Forks för att spela i North Dakota Fighting Sioux, som universitetet hette då.

En längre pågående debatt om just namnet "Fighting Sioux" och dess logotyp gick het eftersom det ansågs kränkande för indianer.

Oshie är nämligen en fjärdedel indian.

Gjorde stort avtryck

Han tillhör indianstammen "Chippewa", en av de största i Nordamerika, men undertecknad har inte hittat några uttalanden från Oshie vad gäller hans indianrötter, eller varför han ens valde att studera och spela ishockey i North Dakota.

Om han ens brydde sig ska vi därför låta vara osagt, för Oshie gjorde ett starkt avtryck för det kontroversiella universitetslaget. Han tilldelades priset "Purpur Award", den spelaren som inte bara lägger fräcka straffar, utan också visar hårdast arbete, beslutsamhet och skapar spänning på isen.

Sedan draftades han som 24:a av St. Louis – och nu är han plötsligt en amerikansk folkhjälte.

Och vi har nog inte sett det sista straffmålet från hans klubba i viktiga matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM