Nu hyllas de – av hela världen

Kallas sisu imponerar på Finland: ”Har aldrig sett något liknande”

Foto: PONTUS ORRE
Anna Haags, Charlotte Kallas, Ida Ingemarsdotters och Emma Wikéns hälsning till alla som stöttat dem.
SPORTBLADET

Sverige snuvade Finland på ett guld och två medaljer på 24 timmar.

Nu hyllas damerna av världen. Inte minst av våra grannar i öst.

– Stafetten sved inte så mycket för jag tror aldrig att jag har sett något liknande som det Kalla gjorde, säger Mikael Nordman, längdåknings­expert på Vasabladet.

Mikael Nordman, journalist på Vasabladet.

Det började med att Daniel Richardsson petade bort Iivo Niskanen från pallen med två tiondelar på 15 kilometer i fredags.

Det fortsatte i går med att Damkronorna skrällde mot Finland och spelade bort finskorna från medaljerna och kort därefter spurtade Charlotte Kalla förbi Krista Lähteenmäki och snuvade Finland på deras första OS-guld i Sotji.

– Ett guld och två medaljer har ni snuvat oss på. 0,7 sekunder totalt i längdåkningen – en halv sekund i dag och två tiondelar i dag. Det är för jävligt, skrattar Mikel Nordman, journalist på finska Vasabladet.

”Inget snack om saken”

Det måste vara tungt att missa medaljer så?

– I dag var det inte så farligt. Som Kalla åkte i dag var det inget snack om saken. Vad körde hon in? 26 sekunder. Det ska bara inte gå. Jag tror inte att jag sett något liknande i längdåkning och då har jag sett alla mästerskap sedan VM 1997 förutom OS 1998.

Tror på fler medaljer

– I går sved det mer. Niskanen har ju knappt kört världscupen. Det hade varit tidernas största finska OS-skräll om han hade tagit brons. Och den blåste ni oss på, säger Nordman.

Finland står på två silver totalt i OS. Nordman tror på medalj i damernas teamsprint. För svensk del tror han på medalj i samtliga distanser som återstår.

– Kalla ska vinna tremilen med den här formen och i fristil. Och i femmilen brukar det ju alltid dyka upp någon jävla svensk, haha

Presskåren om Kalla: ”Hon blir OS drottning!”

Tomasz Piechal

Journalist på pzn.pl, Polen

– Otroligt! Jag blev mycket glad när jag såg det. Kallas upplopp är min höjdpunkt under detta OS.

Mikael Nordman

Journalist på Vasabladet, Finland

– Vad körde hon in? 26 sekunder. Jag tror inte att jag sett något liknade i längdåkning och då har jag sett alla mästerskap sedan VM 1997 förutom OS 1998.

Camilla Westeng

Journalist på Verdens Gang, Norge

– Jag är inte så förvånad att hon körde ikapp tyskan men att hon slog finskan var superstarkt. Kalla blir OS-drottning i längdskidor i Sotji.

Stefanie Wahl

Journalist på Heilbronner Stimme, Tyskland

– Fantastisk åkning! Denis Herrmann, som körde sista etappen, berättade efteråt att de fruktade Kalla och att hon hörde hur Kalla kom närmare och närmare. Det säger en del om synen på Kalla.

Christopher Clarey

Journalist på New York Times, USA

– Det var en av de bästa tävlingarna i OS hittills. Sådana här prestationer gör att fler i världen får upp ögonen för sporten

ARTIKELN HANDLAR OM