Väntade en halvtimme – för att krama jumbon

Guldhjälten Dario Colognas fina gest

1 av 7 | Foto: REUTERS OCH AFP
FINA OS-GESTEN Roberto Carcelen kom sist på 15 km klassiskt – och kramades om av guldmedljören Dario Cologna.
SPORTBLADET

SOTJI. Svenska medaljjubel i all ära – men här är nog OS vackraste ögonblick.

Efter att schweizaren Dario Cologna, 27, vunnit guld på 15 kilometer klassiskt väntade han i 28 minuter för att ge sistaplacerade peruanen Roberto Carcelen, 43, en kram.

Sverige jublade i förrgår över Johan Olssons silver och Daniel Richardssons brons, men vi missade då en känslosam bild, som nu sprids över världen.

Samtidigt som de svenska åkarna intervjuades kämpade peruanen Roberto Carcelen för att överhuvudtaget orka över mållinjen. Två veckor före OS hade han nämligen brutit revbenen under träning och lagom till loppet åkte han på en dunderförkylning.

– Jag kände en stor smärta. Och det var svårt att andas under loppet. Men jag är nöjd med min insats, sa han efter loppet där han slutade toksist, på 87:e plats, 27 minuter och 59 sekunder efter guldmedaljören Dario Cologna.

Bytte från surfing till skidor

Väl i mål fick Carcelen dock en välförtjänt kram av nästjumbon Dachhiri Sherpa, 44, från Nepal som kommit i mål tio minuter tidigare. Men inte nog med det.

Dario Cologna dröjde sig kvar i målfållan i 28 minuter för att ge Roberto Carcelen en varm och innerlig kram, som väl berättar vad OS i slutändan handlar om.

Roberto Carcelen var förr i tiden en bra surfare, men beslutade sig för sju år sedan för att satsa på längdskidor. I OS i Vancouver slutade han näst sist.

Nästa mål: Hjälpa barn

Efter sistaplatsen i Sotji meddelar han skidkarriären är över.

– Det var några peruaner på läktaren som hejade fram mig, det gav mig styrka. Men det här var min karriärs sista lopp. Skidåkning är inte min enda aktivitet i livet eftersom jag har en konsultfirma i Seattle, där jag bor. Jag planerar att jobba med barn i Peru och lära dem åka skidor. Förhoppningsvis hjälper jag dem till OS, säger Roberto Carcelen till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM