Bergström: Spänning får andra länder syssla med

”Vi är bra nog att skicka in en debutant som tappar en skida men ändå utklassar alla”

1 av 2
SPORTBLADET

Sotji. Våra damer är bra nog att gå vinnande ur ett jättedrama.

Våra herrar är bra nog att skicka in en debutant som tappar en skida men ändå utklassar Norge och Ryssland.

Sverige-Världen 4-0.

Spänning är något som sämre länder får syssla med.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Det tar inte slut.

Det är som att ingen motgång biter på det svenska längdlaget det här mästerskapet.

Som att det kan vara solsken eller mulet. Som att vallarna kan kleta ur vilken burk som helst och ändå pricka bästa glidet. Som att en doldis kan ta över förstasträckan, tappa skidan, jaga sig ikapp utan att dra på sig mjölksyra, golva världseliten med en halvminut och gå i mål med ett nytt smeknamn.

Nu heter han Lord Nelson.

Det senaste dygnet kan ha varit svensk längdåknings största kraftdemonstration någonsin. Det går inte att ranka, man blir lätt fartblind, men aldrig förr har vi vunnit både herr- och damstafetten på OS. Och tro inte att konkurrensen var värre på Sixtens tid.

Medan damerna i går litade till en utomjording från Tärendö manifesterade herrarna sin styrka från första till sista sträckan.

Med stor och avslappnad åkning knockade Lars Nelson Norge och Ryssland. Med rutin och högt grundtempo skakade Daniel Richardsson av sig alla utom Finland. Dem detroniserade Johan Olsson på sin sträcka och lämnade över till Marcus Hellner som aldrig lät Maxim Vylegzjanin komma nära. Vanligen kan överlägsna vinnare plocka upp en flagga och vifta med de sista meterna. Hellner fick sin uppe på ett krön med en utförsbacke, en dödssväng, en raka, en ny kurva och ett upplopp framför sig. Det var ändå ingen som hotade.

I 35 av 40 kilometer åkte svenskarna med imaginära guldmedaljer om halsarna. Insatsen var så fläckfri att vi inte behöver värdera andra åkares insatser. Finlands nya darling Iivo Niskanen imponerade på andrasträckan, Alex Legkov plockade 25 sekunder på tredjesträckan, men båda är parenteser i den svenska uppvisningen.

Ni ville ha spänning?

Ett nytt drama?

Ledsen, världen, det är inget för oss. Vi slog er på fyra raka sträckor, 4-0 till oss.

■ ■ ■

Till sist behövs några ord om Norge.

För ett par år sedan initierade det norska förbundet glidprojektet "God ski Sotsji", vilket rimmar på norska. De pumpade in tio miljoner kronor, kontrakterade längdvärldens största vallalag och åkte i skytteltrafik till OS-området Laura.

Men norrmännen har inte haft god ski i Sotsji.

Efter åtta av tolv OS-lopp ser projektet i andra hand ut som en ordlek, i första hand som ett uselt skämt. Det är ett haveri grövre än Sveriges vallaflopp under första halvan av VM 2011.

Norrmännens material duger inte på den här nivån, det syns i varenda utförsbacke.

Men.

Det är inte hela förklaringen.

Eldar Rönning kom till Ryssland med usel form, Martin Johnsrud Sundby borde inte ha tappat så mycket ork trots att han öppnade sin sträcka hårt, Petter Northug är fortfarande en gåta.

Kan vi inte köra nästa lopp redan i morgon?

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS