Övertalad att fortsätta när hans mamma dog

SPORTBLADET

SOTJI. Lars Nelson har slagit igenom som 28-åring.

Sveriges okända stafetthjälte har haft en lång väg till guldet - när han var 22 år hade han en tung period och fick övertalas att fortsätta.

– Det var inte roligt att hålla på då. Samma säsong gick min mamma bort i cancer. Jag tog det ganska bra, men det gjorde inte att jag blev mer taggad att fortsätta just då, säger Lars Nelson.

Lars Nelson har slagit igenom sent i karriären.

För många var han okänd ända till i dag när han gav sig ut på första sträckan i OS-stafetten.

Han gjorde en stor insats, men det kunde slutat med en riktig flopp.

I inledningen av loppet trampade ryssen Dmitriy Japarov av Lars Nelsons skida.

–  Han försökte gå in i det klassiska spåret fast att jag stod där. Han gjorde ett försök först, trots att jag höll upp armen. Sen klev han rakt på mina skidor, bindningen åkte upp och skidorna lossnade, säger Lars Nelson.

Slog Northug som ung

Han hade inför stafetten och uppdraget att köra första sträckan flera gånger tänkt ”bara det inte händer något”.

– Jag hann tänka att nu var det här åt skogen. Sen ropade de svenska ledarna, ta det lugnt. Jag hade tur för det tog stopp på en gång. När jag tittade upp var det inte så långt fram, säger Lars Nelson.

Han körde inte bara ikapp fältet utan drog också upp farten och kunde växla i ledningen efter en kanonsträcka.

– Det är kanske det roligaste av allt att jag gjorde ett starkt bidrag till det här guldet och inte bara tog mig genom den här sträckan, säger Lars Nelson.

Sportbladet träffade stafetthjälten efter segern i går. Det blev en lång pratstund om den sena satsningen, som inleddes med hårda tränings- och kostrutiner för fyra-fem år sedan.

Talangen, som slog Petter Northug som ung, hade testat andra idrotter och kört både telemark och alpint.

Han berättade också om en tuff period i karriären. När han var runt 22 år gick hans mamma Jill Nelson bort i cancer.

– Det gick så jäkla dåligt och jag kände att nä, nu vill jag ta en paus och inte tävla mer den säsongen.

Övervägde du att sluta helt?

– Ja, en del av mig gjorde det. Det var inte roligt att hålla på då. Samma säsong gick min mamma bort i cancer. Jag tog det ganska bra, men det gjorde inte att jag blev mer taggad att fortsätta. Jag hade nog varit i samma situation ändå, men det påverkade delvis motivationen då. Jag var inte motiverad redan innan det hände, säger han.

Toppen av karriären

Han tror att den personliga tragedin gav honom en inre styrka.

– Rent mentalt, jag har lärt mig att kontrollera känslor på ett sätt som kanske, ja, jag  kan nästan verka känslokall ibland. Men jag är väldigt kall, som när jag får uppdrag som det här. Det kan hända att jag har haft nytta av det inför OS.

– När det hände försökte jag inte tänka på det hela tiden. Om jag blev ledsen försökte jag tänka på något annat, säger Lars Nelson.

Går dina tankar till henne en dag som denna?

– I och med att jag tog upp det är det klart att jag tänker så. Jag har tänkt tidigare under OS att det hade varit roligt om hon hade fått uppleva det här. Hon var med, precis som farsan, med på tävlingar. Även som senior när jag var mindre laddad. Farsan (Janne Eriksson) skötte vallningen och mamma logistiken...

Lars Nelson har en lång resa bakom sig.

Men i dag nådde han toppen av sin karriär - så långt.

– Nu är jag jätteglad, detta är något man ska ha med sig hela livet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM