”Känner att åkarna har en misstro mot oss”

Kritiserade norska vallachefen mot väggen

1 av 3
Knut Nystad. Foto: TT
SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Han får ducka frågor om sin avgång och kommer under stenhård kritik i hemlandet.

I dag ställdes norska vallachefen Knut Nystad till svars på en presskonferens.

– Jag kan flytta till Sverige efter det här. Det är en svår situation när man har familj och barn. De vill vara stolta över sin far och så sker det här,säger Nystad till Sportbladet.

Hemma i Norge får landslagets vallachef Knut Nystad nästintill löpa gatlopp för landslagets fiaskon i Sotji. I dag fick Nystad stå till svars för de dåliga skidor som enligt åkarna själva stått dem dyrt.

– Vi har följt samma processer som tidigare. Det viktigaste är inte att ta reda på vad som gått fel, utan att hitta rätt för de lopp som kommer. Vi har inte en hundraprocentig förklaring, säger Nystad på dagens presskonferens.

Gratulerar svenska teamet

Det norska landslaget är i processen att smälta två raka stafettfiaskon på två dagar. Två stafetter där Sverige vunnit dubbla guld.

– Jag skulle gärna ha de produkterna som svenskarna har. När vi kommer på vad svenskarna har gjort kommer vi säga: ”var det så lätt”. Vi kommer ihåg hur det var när svenskarna hade tunga dagar i Holmenkollen. När de lyckas här gratulerar vi dom, de är också väldigt ödmjuka mot oss och känner för oss. De är professionella, säger Nystad.

Norske landslagschefen Vidar Löfhus avslöjade i går att de testat skidorna i Sotji i tre-fyra år och haft en budget på åtta miljoner kronor för att ge skidåkarna optimala förutsättningar vad gäller svallningar. Vallateamet hade även lovat att lösa problemet till gårdagens herrstafett – ett löfte man inte kunde uppfylla.

Vi minns VM i Oslo och vallafiaskot för Sverige och vallachefen Larry Poromaas tårar - vad är det du går igenom nu?

– Vi vet att det kommer bra dagar och det kommer sämre dagar. Det är inte något trevligt. Vi kände för Larry när han stod där i Kollen och alla dåliga resultat lades på hans axlar. Så är det nu. Men han var både fästansvarig, åkaransvar och skulle vara chef. Min är bara att vara chef. Mitt jobb är att vara den sista posten mot vallateamet. Mitt jobb är att skydda dom. Det är bättre att en blöder än att elva blöder, säger Nystad till Sportbladet.  

”Jag kan flytta till Sverige”

Vallateamet tvingades till ett krismöte efter åkarnas kritik i går.

– Självklart känner jag att åkarna har en misstro mot oss. Samtidigt stöttar åkarna oss i vått och torrt, säger Nystad till VG.

Men norrmännen vägrar ge upp.

– Vi vet mer och mer, än vi är inte närmare en lösning som gör att vi kan säga att vi har hundra procent förklaring på det som skett.

– Det vi vet är att vallarna är vid gott mod och att de jobbar på. När vi förbereder och testar i dag är det viktigaste inte att finna ut vad som gått fel, utan hitta det som ska fungera i de kommande distanserna, säger Nystad.

På frågan om han överväger att avgå svarar han:

– När jag tog det här jobbet 2006 hade alla före mig antingen fått sparken eller slutat. Jag är aldrig rädd för mitt jobb. Hade jag varit rädd för att mista jobbet hade jag aldrig tagit det här jobbet.

Känner du att du har en hel nation efter dig?

– Jag kan flytta till Sverige efter det här. Det är en svår situation när man har familj och barn. De vill vara stolta över sin far och så sker det här,säger Nystad till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM