Putin: "Norge borde åka hem"

Ordförande i Norges idrottsförbund berättade om samtalet med presidenten

1 av 4 | Foto: AP
Putin tittar på Super Bowl-ringen med tindrande ögon – och stoppar den sedan i fickan. En stöld eller en gåva?
SPORTBLADET

Den ryske presidenten Vladimir Putin har bett norrmännen lämna Ryssland och åka hem.

Han sa till ordförande i Norges idrottsförbund– på skämt, ska vi tillägga – att ”nu räcker det för Norge”.
– Han hade en idé om varför vi förlorade medaljen, säger ordförande i Norges idrottsförbund Börre Rognlien och skrattar.

Ordförande i Norges idrottsförbund Börre Rognlien var bjuden på middag med med den ryske presidenten tillsammans med 60-70 andra representanter från den olympiska kommittén. Middagen var under söndagskvällen i Sotji.

Vladimir Putin presenterades för alla under middagen och när han stannade vid bordet, där Rognlien satt, slutade det med ett långt samtal mellan norrmannen och ryssen.

Norrmännen borde åka hem

Rognlien berättade om samtalet med den ryske presidenten.

– Han lyste upp när han hörde att jag kom från Norge. Han var mycket intresserad av idrott och hade sett på längdåkning redan samma dag. Han hade en idé om varför Norge hade förlorat medaljen där, säger Rognlien till Aftenposten.

Rognlien berättade att Vladimir Putin under samtalet hade sagt till Rognlien på ett skämtsamt sätt att norrmännen ”borde åka hem från Sotji”. Han tyckte att det räckte med medaljer för norrmännen nu.

"Första gången jag sett honom le"

Putin har än så länge inte visat upp sina muskler under OS. Han har varken utfört några action-man stunts eller dykt i havet efter några skatter. Något som världen är van att se honom göra.

Det mest spektakulära den ryske presidenten utfört i Sotji var när han räddade några journalister från en leopard, annars har Putin legat väldigt lågt.

Att den ryska presidenten valt att vara så passiv kan vara för att försöka ändra den yttrevärldens syn av honom. Efter Putins besök i det kanadensiska lagets högkvarter hade ryssen dragit på smilbanden.

– Det var första gången jag sett honom le, säger åskådaren Josh Straub till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM