Italienska politikern greps för gay-flagga

Omhändertogs av rysk polis på OS-arena

SPORTBLADET

Europas första transsexuella parlamentariker, Vladimir Luxuria, reste till Sotji i regnbågens färger.

Det dröjade bara timmar innan hon greps av rysk polis enligt egen utsago.

– Hon tittade på tävlingar med en flagga med de kyrilliska orden för ”Gay är okej”, säger kollegan Imma Battaglia till Corriere.

Vladimir Luxuria.

Den uttalade italienska HBTQ-aktivisten, som blev Europas första transsexuella parlamentsledamot när hon röstades in 2006 för det kommunistiska pånyttfödelsepartiet, var på plats på OS-tävlingar när hon omhändertogs av rysk polis.

– Hon greps av polis i Sotji när hon tittade på tävlingar med en flagga med de kyrilliska orden för ”Gay är okej”. Hon skickade ett sms och skrev: ”Hjälp mig, jag har gripits, jag är ensam”, säger Imma Battaglia, hederspresident i Di'Gay-projektet, till italienska tidningen Corriere enligt The Guardian.

Flavio Romani, ordförande i ArciGay, berättar också för tidningen att han mottagit ett samtal från Luxuria.

”I ansiktet på Putin!”

Luxuria anlände i Sotji under söndagen och publicerade direkt en bild på Twitter där hon står framför OS-ringarna med regnbågsfärgad solfjäder och paraply.

– Jag är i Sochi. Jag hälsar med regnbågens färger, i ansiktet på Putin! skrev hon till bilden.

Gripandet togs på stort allvar i Italien och Emma Bonino, utrikesminister i landet, skrev på Twitter att ett krisenhet startats.

– Rebell, fri och orädd för statens morapolis. Tack Vladimir Luxuria, skriver det italienska miljöpartiets partiordförande Nichi Vendola på Twitter.

Släpptes – och återvänder till arenan

En annan parlamentariker inom miljöpartiet, Alessandro Zan, vädjade till italienska presidenten Giorgio Napolitano att agera.

– Om Luxuria inte släpps inom de närmsta timmarna är jag redo att åka till Ryssland och jag vill bjuda in andra parlamentariker som vill göra mig sällskap.

På Luxurias egen hemsida meddelas att hon nu släppts med en kommentar:

– Jag har släppts och i morgon kommer jag att vara på plats för tävlingarna igen.

ARTIKELN HANDLAR OM