Ber om ursäkt efter Tre Kronors bojkott

Viasat har bett Berglund om ursäkt

1 av 4
SPORTBLADET

Patrik Berglund hånade Petter Northug i Viasats reportage – när han trodde att kameran var avstängd.

Sportbladet kunde avslöja att Tre Kronor planerade en bojkott mot Viasat för agerandet.

Men efter en ursäkt backar nu landslaget.

– Det jag kan säga är att Viasat har bett Berglund om ursäkt för det som hände häromdagen. Därmed accepterar vi den ursäkten, säger landslagschefen Tommy Boustedt.

Viasat hade träffat St. Louis-proffset inför gruppspelets avslutande match mot Lettland på lördagskvällen.

Reportaget sändes innan nedsläpp och blev uppmärksammat eftersom Patrik Berglund menade att norske skidstjärnan Petter Northug är "en jävla sopa".

Men 25-åringen var inte medveten om att Viasats kamera hade börjat rulla och när han fick höra att de hårda orden om Northug hade gått ut i sändning var han besviken på kanalen.

– Fastnade det på band? Det var jävligt taskigt. Jag trodde jag pratade själv med Johan (Tornberg, Viasats hockeyexpert), sade Berglund efter Lettlands-matchen.

”Alla blev upprörda”

Nu ställer sig Tre Kronor bakom sin centerstjärna.

Sportbladet kan avslöja att landslaget planerade att bojkotta kanalen under OS.

– De (Berglund och Tornberg) har ju en bra relation sedan tiden i Västerås och känner varandra väl. De pratade innan intervjun om allt möjligt och det kan slinka ut såna ord mellan två polare, säger en person inom Tre Kronor, och som vill vara anonym.

– När övriga i laget fick reda på det där så blev alla väldigt upprörda. Det var jävligt elakt gjort. Nu tänker vi inte ställa upp på reportage med Viasat eller besöka deras studio efter matcherna.

Tre Kronors spelare kommer därmed bara att ställa upp på att besvara korta frågor i periodpauserna fortsättningsvis och laget kräver en ursäkt av Viasat.

Hur Pär Mårts, som alltid gått direkt till Viasats studio efter matcherna, kommer agera är fortfarande oklart.

– Vi känner att vi har tappat förtroendet. Men det är enskilda människor som gjort misstaget, men tyvärr drabbas hela företaget.

– Som det ser ut nu kommer vi inte ställa upp på för dem. Såvida de inte ber om ursäkt inför alla sina tittare, fortsätter källan inom Tre Kronor.

Viasat: ”Håller det internt”

På söndagskvällen var Sportbladet i kontakt med Viasat och de vill inte kommentera den infekterade situationen utan menar att de internt har en diskussion med Tre Kronor.

– Vi har en dialog internt med Tre Kronor, något annat kan jag inte säga. Som det gäller med alla landslag så håller vi diskussionen internt, säger presschefen Fredrik S Johansson.

Hur agerar ni utan besök i studion?

– Vi har en bra dialog med Tre Kronor om det här.

Kommer ni be om ursäkt?

– Det kommunicerar vi internt.

Klippet på Berglund är nu borttaget på er hemsida. Varför?

– Det skedde ett olyckligt missförstånd. Vi är måna om att ha ett bra dialog med Tre Kronor.

Tre Kronor backar

Och dialogen verkar ha fungerat. På måndagskvällen backade Tre Kronor från bojkotthotet.

– Det jag kan säga är att Viasat har bett Berglund om ursäkt för det som hände häromdagen. Därmed accepterar vi den ursäkten, säger Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt.

Hur och när bad de om ursäkt?

– Det kan jag inte svara på, jag sitter på Hockey Hall om Fame här i Sotji. Men de har bett om ursäkt och det har ”Bulan” accepterat. Det är inget mer med det.

Så det är slut på bojkotten?

– Vi kommer inte att bojkotta Viasat, säger Boustedt.

Vid 18.20 på måndagen kommenterade Viasats sportchef Erik Westberg situationen så här via ett pressmeddelande:

– Det blev ett missförstånd mellan Viasat Sport och Berglund om vad som faktiskt ingick i själva intervjusituationen och inte. Vi har framfört en ursäkt till Patrik Berglund och Tre Kronor för att det var en otydlighet. Rörande det redaktionella samarbetet med Tre Kronor så fortgår det som vanligt.

Sverige möter Österrike eller Slovenien i OS-kvartsfinal klockan 09.00 på onsdag morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS