Pressade till tårar & fortsatte filma

Hård kritik mot tv-kanalen efter ”Kallur-repris”

Foto: TT
Bode Miller tröstas av frun Morgan Beck.
SPORTBLADET

2008 fick SVT hård kritik för intervjun med en gråtande Sanna Kallur efter OS-semifinalen.

Nu är det NBC som kritiseras sedan alpina stjärnan Bode Miller brutit ihop i en tv-intervju – och kanalen fortsatt filma 36-åringen.

Samtidigt vädjar Miller om förståelse.

Bode Miller hade blandade känslor efter det delade OS-bronset i super G. Amerikanen kommer från ett uppslitande år där han först förlorade sin 29-årige bror Chelone Miller i april 2013 och sedan tvingats kämpa om vårdnaden om sitt barn.

Låg kvar i bild

När 36-åringen intervjuades i NBC efter tävlingen bad reportern Christin Cooper den alpina-stjärnan att sätta bronset i perspektiv mot det turbulenta året. När hon sedan började ställa frågor om Millers bror så rann känslorna över för 36-åringen.

Amerikanen började gråta framför kameran och avbröt intervjun. Trots det låg NBC kvar med Miller i bild i över en minut när 36-åringen tröstades av sin fru Morgan Miller.

Intervjun har skapat ramaskri i USA där Christin Cooper anklagas för att ha medvetet pressat Bode Miller till tårar och NBC kritiseras för att de fortsatte filma stjärnan i hans så svåra stund.

”Uppskattar att alla står upp för mig”

Hetsjakten på reportern Christin Cooper har nu gått så långt att Miller ber kritikerna om förståelse även för henne.

”Jag uppskattar att alla står upp för mig. Men var snälla mot Christin Cooper, det var galet mycket känslor och inte bara hennes fel. Mina känslor var stora, hon ställde samma frågor som vilket reporter som helst hade gjort. Att pressa är en del av jobbet och hon försökte inte göra mig illa”, skriver Miller på Twitter.

Debatten påminner om den som fördes i Sverige efter att Sanna Kallur brutit ihop i en intervju med SVT efter fallet i OS-semifinalen 2008. Då fick SVT:s reporter Peter Jonsson hård kritik för intervjun som många menade var okänslig.

Se intervjun (Obs: Extern länk)

FAKTA

Intervjun ord för ord:

Cooper: Bode, en otrolig prestation i din ålder efter ett turbulent år. Du kom tillbaka från en knäoperation och tog den här medaljen. Sätt den i perspektiv, vad betyder det för dig?

Miller: Det är otroligt. Jag har alltid känt att jag har kapaciteten att vinna en medalj men som vi sett i de här spelen är det inte lätt. Att vara på pallen, det här är en väldigt stor dag för mig. Rent känslomässigt så betydde den här tävlingen mycket för mig. Även fast jag egentligen inte gjorde mitt bästa åk så är jag superglad.

Cooper: För att vara en kille som säger att medaljerna egentligen inte betyder så mycket, att det inte är det som är grejen, så har du en imponerade samling. Vad betyder den här för dig jämfört med de andra?

Miller: Den här är annorlunda. Med min bror som gick bort, så ville jag verkligen komma tillbaka här och köra som han hade velat. Den här var annorlunda.

Cooper: Bode, du visar mycket känslor här nere, vad går igenom ditt huvud nu?

Miller: Mycket. Det har självklart varit en stor kamp bara för att ta sig hit. Det har varit ett jobbigt år.

Cooper: Jag vet att du hade velat vara här med ”Chelly” och uppleva de här spelen. Hur mycket betyder det för dig att göra den här prestationen för honom? Och var det för honom?

Miller: Jag vet inte om det verkligen är för honom men jag ville komma hit och, jag vet inte, göra mig själv stolt. Men...

Cooper: När du tittar upp mot himlen vid start, vi ser dig då och det ser ut som om du talar med någon. Vad pågår där?

Miller bryter ihop i tåtar och intervjun avbryts.

ARTIKELN HANDLAR OM