”Husen i OS-byn som gör deltagarna sjuka”

Norge slår larm – två aktiva skickas hem

1 av 4 | Foto: TT
Ishockeymålvakten Lars Haugen och alpinstjärnan Aksel Lund Svindal har båda tvingas lämna OS.
SPORTBLADET

Norske alpinåkaren Aksel Lund Svindal och ishockeymålvakten Lars Haugen har lämnat Sotji.

Nu slår den norska truppen larm om att totalt 7-8 aktiva drabbats av allergiproblem på grund av husen i OS-byn.

– De flesta som rapporterat problem till mig säger att det är värst efter en natts sömn, säger chefsläkaren Fredrik S. Bendiksen till TV2.

Norske ishockeymålvakten Lars Haugen upplevde en mardröm under den första perioden av mötet med Finland.

– Det var förfärligt. Jag kunde inte se pucken, sa Haugen, som skyllde på allergibesvär orsakade av pollen, till NRK.

”Plågorna sliter på kroppen”

Nu säger norske chefsläkaren Fredrik S. Bendiksen att totalt 7-8 aktiva i Norges trupp drabbats av samma besvär. En av dem, alpinåkaren Aksel Lund Svindal, åker nu hem från OS innan storslalomen där han är regerande bronsmedaljör.

– Plågorna sliter på kroppen och jag känner att det är vettigt att åka hem för att bli av med symptom och satsa på resten av säsongen, säger 31-åringen.

Fredrik S. Bendiksen vill för TV2 inte namnge de andra aktiva men säger nu att det norska läkarteamet kommit fram till att problemen inte beror på pollen som många först trodde.

– Att döma av de upplysningar vi fått från arrangören så visar den upptagna datan att det är väldigt lite pollen i luften i regionen.

Ordern: Stäng fönstren

– Det är först och främst ögon och näsallergi. Baserat på vad vi vet så beror det på byggdamm fram tegelstensbyggnaderna i kombination med damm som blåser upp från gatorna. De flesta som rapporterat problem till mig säger att det är värst efter en natts sömn. De vaknar upp med svullna och kliande ögon.

Läkaren säger att det främst är deltagarna som bor i Adler och Mountain Village som drabbats. De har nu fått order om att hålla alla fönster stängda samtidigt som deras rum dagligen städas och tvättas grundligt.

Ingen i den svenska truppen ska ännu ha drabbats av besvär.

– Någon av vallarna kanske har haft det, men ingen av det aktiva, säger SOK-läkaren Lykke Tamm som har hand om alla idrottare som håller till i bergen.

ARTIKELN HANDLAR OM