Armbrytningsmästare fixade historiskt guld

Vann OS - i bob: ”Jag kunde inte ens drömma om att få vinna OS-guld i min födelsestad”

1 av 3 | Foto: YOUTUBE
Alexej Vojevoda bryter arm.
SPORTBLADET

SOTJI. Alexej Vojevodas monsterarmar hjälpte Ryssland att säkra landets första OS-guld i tvåmansbob någonsin.

Men comebacken inom armbrytning får vänta.

– Det finns folk som är 60 år som kan mäta sig med världsmästare inom armbrytning. Just nu är jag så full av känslor och har en tävling kvar i fyrmansbob, säger han till Sportbladet.

Alexej Vojevoda sysslade som barn med en massa olika kraftsporter; karate, judo och armbrytning. Valet föll till slut på det sistnämnda.

Vojevoda, som är vegetarian, är 194 centimeter lång och väger 115 kilo. Omkretsen på hans biceps och underarm är 52 respektive 47 centimeter.

Mellan 2000 och 2004 var han världsmästare i armbrytning, men en mättnad smög sig in. Han ville testa någon annan sport, där han ändå kunde få användning för sin styrka.

Valet föll på bob.

– Min armstyrka har hjälpt mig mycket inom bob, där min roll är att stoppa boben. Jag gör det genom styrkan jag har fått genom mina år inom armbrytning.

Tog guld på hemmaplan

I OS 2006 i Turin tog han silver i tvåmanna. I 2010 i Vancouver tog han brons i fyrmanna. Nu uppfyllde han äntligen sin dröm, att vinna OS-guld tillsammans med parhästen Alexander Zubkov.

Och det skedde inför en exalterad hemmapublik i Vojevodas hemstad Sotji.

– Jag kunde inte ens drömma om att få vinna OS-guld i min födelsestad, säger han.

På Sportbladets fråga om han nu planerar att sluta med bob och återvända till armbrytning svarar han:

– Jag har sysslat med bob länge och tillsammans med Alexander har vi suktat efter ett OS-guld lika länge. Nu har vi äntligen lyckats med vårt mål, men vad som händer näst vet jag inte.

”Om det kommer ett erbjudande ska jag gå tillbaka”

– Armbrytning är den sport jag inledde med, men det är en sån sport jag kan syssla med länge, ja ända tills den dag jag pensionerar mig. Det finns folk som är 60 år som kan mäta sig med världsmästare. Om det kommer ett erbjudande ska jag gå tillbaka till armbrytning, men just nu är jag så full av känslor och har dessutom en tävling kvar i fyrmansbob.

ARTIKELN HANDLAR OM