Kronwalls löfte inför kvartsfinalen

Tre Kronors stentuffe lagkapten lovar: ”Jag ska gå i bräschen...”

1 av 5
KASPARS SAULIETIS, LETTLAND 15 MAJ 2012 Aj, aj. Lettländaren Saulietis såg inte när Kronwall i hemma-VM i Globen steppade upp vid offensiva blå och gav honom en tryckare in i sargen. Letten lämnade isen direkt.
SPORTBLADET

SOTJI. Han är känd för sin fysiska spelstil.

Nu ska lagkaptenen Niklas Kronwall väcka Tre Kronor genom sina tuffa tacklingar.

– Det är min uppgift att se till att vi är redo, säger lagkapten Niklas Kronwall.

BEREDD PÅ STRID Niklas Kronwall, Tre Kronors nye lagkapten, blir en nyckelspelare i OS-slutspelet. I morgon ska Kronwall med sitt fysiska spel leda landslaget mot antingen Österrike eller Slovenien.

Tre raka segrar i gruppspelet – utan att egentligen imponera. Många vill se Tre Kronors NHL-stjärnor tända till ordentligt.

I morgon bitti, svensk tid, är det tänkt att ske – i kvartsfinalen mot antingen Österrike eller Slovenien.

Och det är en spelare som framför allt har som uppgift att vara härförare: den nyutnämnde lagkaptenen (efter Henrik Zetterbergs skada) Niklas Kronwall.

Genom åren har 33-åringen visat upp ett stentufft fysiskt spel där hans ”Kron-walled” blivit ett begrepp i hockeyvärlden.

– Det gäller att inte underskatta motståndarna och vara beredd när matchen kör igång. Jag kommer att gå i bräschen och visa med mitt spel hur jag vill leda laget, lovade Niklas Kronwall efter gårdagens träning.

– Det är min uppgift att se till att vi är redo, tillade han.

”Få ut max av alla”

En annan Detroit-spelare som får större ansvar är veteranen Daniel Alfredsson, 41.

Förbundskaptenen Pär Mårts har valt att lyfta upp ”Alfie” i förstakedjan tillsammans med Patrik Berglund och Alexander Steen.

– Det handlar om att få ut max av alla och ”Affe” har varit väldigt duktig. Sedan kanske vi får en annan kedja av ”Gabbe” (Landeskog) också, lite mer hårt arbetande. Vi försöker hitta saker, sedan vet jag inte om det blir bättre, men det tror vi, säger Pär Mårts.

Däremot väljer Mårts att hålla ihop den stundtals kritiserade andrakedjan med Nicklas Bäckström, Daniel Sedin och Loui Eriksson.

”Energi på rätt saker”

Daniel Alfredsson, 41, har varit med vid samtliga OS-turneringar sedan 1998. Detroitforwarden inser att alla utgår från att det blir svensk seger i morgon.

– Vi kommer att vara favoriter, inget snack om saken, så det gäller mer att lägga energin på rätt saker. Inte fokusera på vad vi har att förlora utan vad vi har att vinna. Vi kan inte gå ut och vara försiktiga utan vi måste spela vårt spel och få motståndaren att rätta sig efter oss, säger Alfredsson.

”Alfie” tror inte att han behöver dela med sig av sina tidigare erfarenheter av bittra kvartsfinalförluster – Finland 1998, Vitryssland 2002 och Slovakien 2010.

– Jag tror inte jag behöver påpeka att det inte finns några enkla motståndare, inte efter det gruppspel vi har haft. De flesta har även erfarenhet från tidigare OS.

FAKTA

SPELSCHEMAT KVARTSFINALER

Onsdagen den 19 februari 2014

09.00: Tre Kronor–Österrike/Slovenien

13.30: Finland–Ryssland/Norge

18.00: Kanada–Schweiz/Lettland

18.00: USA–Tjeckien/Slovakien

ARTIKELN HANDLAR OM