Klockslaget som hotar Tre Kronor

Dags att vakna...: ”Vi tänker inte på Salt Lake City”

1 av 5
SPORTBLADET

Sotji. Det har hänt i tre av de fyra senaste OS-turneringarna.

Nu måste Tre Kronor undvika ett nytt fiasko i kvartsfinalen.

Det finns bara ett problem – matchtiden ger kalla kårar.

– Det är inte direkt så att vi går runt och tänker på Salt Lake City. Vi är ett helt annorlunda lag som är här nu jämfört med 2002. Vi ska försöka skriva historia själva, säger Gabriel Landeskog, 21.

Foto: STEFAN MATTSSON
morgontrötta? 10.00 rysk tid samlar Pär Mårts sitt landslag. Det tidiga nedsläppet blir en utmaning för NHL-spelarna som redan haft en rejäl tidsomställning i Sotji.

Efter i guldet i Lillehammer 1994 har Tre Kronor tagit sig förbi kvartsfinal en enda gång, i Turin 2006 och då slutade det med guld.

I Sotji har det blivit en drömlottning. Antingen Österrike som är 15:e nation på världsrankningen eller Slovenien, rankat 17:e.

Tre Kronor slutade etta i gruppspelet, men när schemat för kvartsfinalerna spikades var det inte mycket värt. Det är de stora nationerna, med många tv-tittare som får välja speltid först. Alltså Kanada, Ryssland och USA.

Salo sågade tiden

Därför spelar Tre Kronor redan 12.00 i morgon rysk tid (09.00 svensk tid). En ovanlig starttid som för tankarna till OS-kvartsfinalen i Salt Lake City 2002, där Tre Kronor förlorade mot Vitryssland.

Den matchen startade 11.05 på förmiddagen, vilket ställde till det rejält i för- beredelserna för det stjärnspäckade svenska laget.

– Det är absolut ingen ursäkt, men när vi blir grupp-etta tycker jag inte att vi ska ha sämsta tiden, sa mål- vakten Tommy Salo dagen efter det historiska neder-laget.

– Normalt spelar du aldrig klockan elva på dagen. Det är jobbigt att få igång kroppen så tidigt och det tog ett tag att komma igång. Men nu var det bestämt att USA och Kanada skulle spela sist, för att hamna på bästa sändningstid i tv. Det är helt fel tycker jag, fortsatte Salo.

I dag ska Tre Kronors lagledning ha möte om väckning, gemensam frukost och lämplig morgonrutin för att starta upp hockeymaskinen.

Sedan måste spelarna ta sitt ansvar att vara redo – givetvis.

”95 procent kvällstid”

– Det är bara att anpassa sig, de flesta av oss är vana från NHL att spela tidigt, det är någon gång i månaden. Vi vet hur vi ska förbereda oss. Visst, 95 procent av matcherna är på kvällstid så det är vad man är van vid, men det är samma för alla lag. Det är inget som jag ser som något orosmoment över huvud taget, säger Daniel Alfredsson.

Gabriel Landeskog, 21, var bara nio år när Tre Kronor slogs ut av Vitryssland.

– Det känns som det är medier och fans som spekulerar. Det är inte direkt så att vi går runt och tänker på Salt Lake City eller Vancouver och såna saker.

– Vi är ett helt annorlunda lag som är här nu jämfört med 2010 och 2002. Vi ska försöka skriva historia själva, inte fokusera på det som har varit, säger Landeskog.

FAKTA

Bra start = tidig hemresa för Tre Kronor i OS

OS i Lillehammer 1994

Gruppspel: 4–4 Slovakien, 4–1 Italien, 7–1 Frankrike, 6–4 USA, 2–3 Kanada. Placering i gruppen: 3.

Slutspel: 3–0 Tyskland, 4–3 Ryssland, 3–2 Kanada (straffar).

Slutplacering: OS-guld!

Kommentar: Svajig väg till slutspel, poängtappet mot Slovakien gjorde att svenskarna bara blev trea i gruppen. Kritiken var massiv. Men den tystnade helt i slutspelet som avslutades med svensk hockeyhistorias mest klassiska straffmål.

OS i Nagano 1998

Gruppspel: 4–2 USA, 2–3 Kanada, 5–2 Vitryssland. Placering i gruppen: 2

Slutspel: 1–2 Finland.

Slutplacering: 5

Kommentar: Historiens första svenska Dream Team med Foppa, Sudden och Lidas i sina bästa år. Knapp förlust mot Kanada, men imponerande spel gav en andraplats i gruppen. Sedan kom dråpslaget mot Finland i kvarten.

Salt Lake City 2002

Gruppspel: 5–2 Kanada, 2–1 Tjeckien, 7–1 Tyskland. Placering i gruppen: 1.

Slutspel: 3–4 Vitryssland

Slutplacering: 5

Kommentar: Sverige gick obesegrade genom gruppspelet, utklassade Kanada och hade 14–4 i målskillnad. Sedan kom svensk hockeyhistorias största chock i kvarten mot Vitryssland.

 Turin 2006

Gruppspel: 7–2 Kazakstan, 6–1 Lettland, 0–5 Ryssland, 2–1 USA, 0–3 Slovakien. Placering i gruppen: 3.

Slutspel: 6–2 Schweiz, 7–3 Tjeckien, 3–2 Finland.

Slutplacering: OS-guld!

Kommentar: Utklassade av Ryssland, nollade av Slovakien (den påstådda läggmatchen) och trea i gruppen. Det gav Schweiz i kvarten och då var Sverige ett helt annat lag. Och tog andra OS-guldet i historien.

OS i Vancouver 2010

Gruppspel: 2–0 Tyskland, 4–2 Vitryssland, 3–0 Finland. Grupplacering: 1.

Slutspel: 3–4 Slovakien.

Slutplacering: 5

Kommentar: Ett fantastiskt gruppspel,  och Slovakien skulle bli en lättsmält förrätt i slutspelet. Men det blev precis tvärtom. Tidig hemresa för Tre Kronor den här gången också.

Sammanställning: Mats Wennerholm.

ARTIKELN HANDLAR OM