”Det tror jag blir den stora nöten”

SPORTBLADET

SOTJI. Nedsläpp redan klockan tolv i morgon.

Och Pär Mårts har respekt för den tidiga matchstarten

– Det tror jag blir den stora nöten i morgon, säger Tre Kronors förbundskapten.

Precis som i Salt Lake City 2002 spelar Tre Kronor match redan på förmiddagen och precis som 2002 möter man en motståndare, Slovenien, som alla förväntar sig ska bli en enkel match.

Men att ta upp det som hände i Salt Lake City för tolv år sedan tänker inte Pär Mårts göra.

– Vi har inte pratat om Vitryssland för då drar man igång något som spelarna här kanske inte ens har tänkt på. Jag har inte ens nämnt det ordet.

Att inte underskatta en på pappret sämre motståndare är något som Mårts tryckt lite extra på i sina samtal med spelargruppen:

– Från min sida finns det ingen risk för någon underskattning. Vi har försökt att vara noggranna med spelarna, att det finns ett ledarskap bland spelarna som ska ta ansvar för det de ska ta ansvar för.

”Har pratat om tidens betydelse”

Den tidiga matchstarten är något som Mårts också har tryckt extra på:

– Vi har pratat om tidens betydelse och spelarna är medvetna om vad de måste göra. Men vi ska inte göra något speciellt jämfört med andra matchdagar.

Blir just den tidiga matchtiden den stora utmaningen?

- Bland annat tror jag det. Att få fart på grejorna, det är inte så jäkla lätt klockan 12. Lättare att destruktiv och slå ur underläge. Det tror jag är den stora nöten i morgon.

Däremot kommer inte Mårts att ha något schema som alla spelare måste följa.

– Det måste vara individuellt, man kan inte säga att alla ska upp klockan 6. Varje kille ska göra sin egen resa. Men alla ska äta frukost och lunch och då måste man upp i tid för att hinna båda måltiderna.

Hur kommer spelarna att förbereda sig timmarna före nedsläpp?

– Det blir säkert promenad för många och joggning för några. Vi har sagt att vi inte ska ha en massa gemensamma saker. Var och en får ta hand om sin kropp, se till att äta det man ska och vara förberedd för det man ska göra, säger Mårts.

Henrik Lundqvist tror inte att den tidiga matchstarten ska ställa till några problem:

– Det blir snabb laddning eftersom det är så tidig match. Men vi har tidiga matcher i NHL också, inte så ofta men ibland spelar vi 12 eller 12.30.

Tre Kronors målvakt har fortfarande inte bestämt vilken tid han ska kliva upp i morgon.

– Det blir vid åtta någon gång som man går upp och käkar och sedan går man till rinken, säger Lundqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM