Norrmannen nära bli jubelidiot

”Jag hade kontroll, men när jag såg målfotot så hade jag tydligen inte det.”

1 av 8 | Foto: GETTY
SPORTBLADET

Norske skidskytten Emil Hegle Svendsen var ytterst nära att bli en jubelidiot vid herrarnas masstart i skidskytte.

I ledningen firade han väl tidigt och målfoto fick avgöra OS-guldet.

– Han sträckte inte fram benet, varför gjorde han inte det!? säger Viasat expert Helena Ekholm.

Norrmannen ledde framför fransmannen Martin Fourcade med ett par meter när de kom in på upploppet. Men Svendsen tog ut sin guldmedalj lite väl tidigt och lyfte armarna i skyn med metern kvar att åka.

Då kom Fourcade i ett sista försök och sträckte ut högerbenet rejält.

Det slutade med att fransmannen tvingade fram ett målfoto om OS-guldet.

– Det blir målfoto eftersom Svendsen ger upp lite för tidigt. Det där vill jag se målfotot på! säger Viasat-kommentatorn Rickard Olsson.

– Han sträckte inte fram benet, varför gjorde han inte det?! Fourcade hade ju ett långt ben där han stack fram, fyller Helena Ekholm i.

”Vågat av Svendsen”

Till Svendsens stora lättnad stod han ändå som vinnare och kunde bärga sitt andra olympiska guld efter att målfotot visat på en segermarginal på två centimeter.

– Det är så underbart att jag inte vet vad jag ska säga. Jag hade kontroll, men när jag såg målfotot så hade jag tydligen inte det. Jag visste att jag var framför honom men det var oväntat att han skulle komma så nära, säger Svendsen till norska TV2.

Norske skidskytte-legendaren Halvard Hanevold menar att det var en ”helt galen” avslutning.

– Det är ett fantastiskt lopp men det är samtidigt onödigt att göra det så spännande. Han hade full kontroll och det var onödigt att göra målfoto av det hela. Fourcade höll på att bli olympisk mästare. Det är helt galet, säger Hanevold till VG.

Fredrik Lindström blev bäste svensk med en sjätteplats, 1.01,4 efter den norske guldmedaljören.

Björn Ferry slutade tolva.

FAKTA

Resultat, herrar, 15 km, masstart

1) Emil Hegle Svendsen, Norge, 42.29,1 (0), 2) Martin Fourcade, Frankrike, +0,0 (1), 3) Ondrej Moravec, Tjeckien, +13,8 (0), 4) Jakov Fak, Slovenien, +28,1 (2), 5) Jevgenij Garanitjev, Ryssland, +56,2 (3), 6) Fredrik Lindström, Sverige, +1.01,4 (2), 7) Dominik Landertinger, Österrike, +1.03,7 (2), 8) Johannes Thingnes Bø, Norge, +1.05,1 (1), 9) Brendan Green, Kanada, +1.09,2 (2), 10) Jean–Philippe Le Guellec, do, +1.12,5 (1).

Övr. sv: 12) Björn Ferry, Sverige, +1.19,2 (3).

ARTIKELN HANDLAR OM