Sverige tror på OS-final: ”Kan inte slå oss på tur”

Tårarna torkade efter missen i Vancouver: ”Var knäckt”

1 av 2 | Foto: TT
Svenske skippern Niklas Edin har siktet inställt på en OS-final.
SPORTBLADET

SOTJI. Skippern Niklas Edin, 28, låg sömnlös efter förra OS-misslyckandet.

Nu har han torkat tårarna – och vet att Storbritannien inte kan vinna semifinalen på tur.

– Om båda lagen gör en riktig kanonmatch, då vinner vi. De kan inte slå oss på tur när vi är som bäst, säger han.

Inför förra OS i Vancouver såg Lag Edin – bestående av skippern Niklas Edin, vice skipper Sebastian Kraupp, ettan Viktor Kjäll och tvåan Fredrik Lindberg – mästerskapet mest som en förberedelse inför OS i Sotji. Trots det nådde laget ända till bronsmatch, och var ytterst nära att ta medalj.

Men i sin sista sten tog Niklas Edin i för hårt, vilket gav Schweiz ett jätteläge att ta hem matchen med en tvåa. Skippern Markus Eggler gjorde inget misstag och la stenen bara någon centimeter närmare boet.

Den värsta känslan jag känt. Jag känner en oerhörd besvikelse och kommer inte att kunna sova många nätter de närmaste veckorna, sa en bedrövad Niklas Edin.

Kan ta efterlängtad medalj

Fyra år senare har han torkat tårarna och sitter förväntansfull och självsäker i OS-byn när Sportbladet träffar honom.

Lag Edin är regerande världsmästare och känner sig segervissa inför semifinalen mot Storbritannien (som består av spelare från Skottland). En vinst betyder Sveriges första OS-medalj i curling på herrsidan sedan 1924.

– Vi har mött Skottland massor av gånger och har skaplig statistik mot dem. Men den konstellation de har nu har bara spelat ett år tillsammans. Vi förlorade mot dem på EM, men slog dem på VM. Men det handlar bara om att vi ska komma upp till vår egen högsta nivå. Om både vi och Skottland gör en riktig kanonmatch, då vinner vi. De kan inte slå oss på tur när vi är som bäst, säger Niklas Edin.

– Skillnaden mot förra OS är att vi har klättrat till topp fem på världsrankingen och legat där de senaste tre åren. Vi är ett etablerat topplag i världen och har alla förutsättningar att ta medalj. Det känns tryggt att veta att vi har slagit alla de här lagen förut.

”Jag var riktigt knäckt”

Hur knäckt var du efter förra OS?

– Jag var riktigt knäckt. Det var vi alla fyra, men på olika sätt. Det är något som finns med än i dag, att man var så nära. Det vi lärde oss och tog med oss från förra OS är att inte slarva bort matcher mitt i grundserien så att vi tvingas möta Kanada redan i semin.

Du tog på dit hela skulden själv, men dina lagkamrater försvarade dig. Det var vackert...

Niklas Edin hinner inte svara innan Viktor Kjäll bryter in:

– Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Visst, det var en avgörande sten, men det fanns lägen tidigare i matchen som vi andra kunde ha gjort bättre, säger Kjäll.

Efter sex år i samma lag känner spelarna, som bor i Karlstad, varandra utan och innan.

– Jag och Viktor bor 50 meter ifrån varandra. Vi har inom tio minuter med cykel mellan alla oss fyra, så det är klart att vi umgås en del. Med träning umgås vi i snitt sex timmar om dagen, säger Niklas Edin.

– Plus 160 dagar som vi är ute och reser tillsammans, säger Viktor Kjäll.

Det är tur det, när den okunniga curlingpubliken i Sotji vrålar vid fel tillfälle.

– Vi får använda mer tecken nu än i vanliga fall, säger Niklas Edin.

”Han får ta mycket skit”

Känner ni press över att vara favorit?

– Med den här grundserien så får man se oss och Kanada som favoriter, men det gillar vi. Kina är också bra, men Kanada har en nivå till att plocka fram. Men det har vi också, vi har bara inte behövt plocka fram den än.

Som ni märker handlar den här artikeln mycket om Niklas Edin. Det blir lätt så.

Men de andra är inte avundsjuka på skippern.

– Nä, han får ta mycket skit om det går åt skogen. Men det är ganska bra att ha en kapten som folk vänder sig till. Niklas är van och bra på att hantera medierna, så det är smidigt för oss, säger Fredrik Lindberg.

Sveriges OS-semifinal startar på onsdagen kl 16.00. Följ den direkt här i OS-liven!

Svenska damerna möter Schweiz i semifinal kl 11.00.

FAKTA

Coachen Eva Lund om spelarna:

Niklas Edin. Skipper, lagkapten och avslutare.

– En lirare, enormt skicklig. Han är inte bara stark mentalt utan kan spela både mjuka och hårda stenar. I det här slutspelet ser jag honom som hela OS bästa curlingspelare.

Sebastian Kraupp. Spelar trea och är vicekapten. Stor tänkare och analytiker.

– Ligger alltid på en hög nivå och skapar förutsättningar för Niklas. Han skapar lägen och ser till så att Niklas får avgöra.

Viktor Kjäll. Spelar etta i laget. Lagspelare, enormt omtänksam.

– Han gör alltid en ”set up” som lagkamraterna förvaltar. I slutändan av grundserien har han varit enormt bra på det. Det sätter press på motståndarna.

Fredrik Lindberg. Lagets tvåa. Lagspelare, mentalt stark.

– Viker aldrig ned sig. Om han gör en liten miss revanscherar han sig snabbt. Ältar inte utan ser framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM