Nytt "Bradbury-brons" till Sverige

Ytterligare en galen OS-medalj för "turgubben" Emil Jönsson i sprinten

1 av 14 | Foto: Dmitry Lovetsky/AP
SPORTBLADET

Teodor Peterson låg långt efter på upploppet.
Då åkte Sami Jauhojärvi in i tysken Tim Tscharnke – som föll handlöst – och Sverige knep ytterligare ett osannolikt brons.

– Vad fan ska vi göra för att det ska gå dåligt? säger Emil Jönsson till Viasat.

Inför den fjärde sträckan växlade Sverige in som ledare. Det låga tempot gjorde dock att i princip samtliga finalister var med och kämpade om OS-guldet.

– Här händer det inte så mycket, sa Emelie Öhrstig, expert på Viasat.

I den näst sista sträckan hade Emil Jönsson ett jobb: att rycka och skaffa utrymme för Teodor Peterson. Men Jönsson hade inte kraft nog att ta ledningen, och gick in i sista växlingen som femte man.

Teodor Peterson såg därefter aldrig ut att ha kraft nog att utmana om bronset.

Tyskland har lämnat in en protest

På upploppet var Peterson långt ifrån medaljerna. Sami Jauhojärvi, Finland, Nikita Kruikov och Tim Tscharnke höll undan. Då hände samma sak som under sprintfinalen förra veckan. En krock, den här gången mellan Sami Jauhojärvi och Tim Tscharnke, gjorde att den senare föll handslöst. Emil Jönsson följde dramat från sidan.

– Jag hade brutit ihop en sväng och låg och pysslades om av vallarna. Så skriker en av dem: "tysken faller". Då ser jag att Teodor åker lite lugnt. Det var bara att resa sig upp och skrika: "Kör för fan!". Som tur var såg Teodor tysken, säger Jönsson till Viasat.

Tysken har nu lämnat in en protest – Tscharnke menar att han blev stängd av finländaren.

– Jag lider lite med tysken, säger Teodor Peterson.

Jönsson: "Ska köpa en lott"

 Det gav Teodor Peterson chansen att – helt osannolikt – spurta in ytterligare ett brons till Sverige. Emil Jönssons andra brons under OS i Sotji efter att konkurrenter ramlat på ett oväntat sätt under loppen. Efteråt kunde Emil Jönsson bara garva...

– Vad fan ska vi göra för att det ska gå dåligt?

Sportbladet talade med Jönssons flickvän – guldhjälten Anna Haag – efter loppet.

– Emil bara skrattar. Det är ju lite som parodi på allt. Det hade varit roligare om de tagit en medalj utan att det blev så här.

– Helt galet. Helt galet. Sveriges osannolika flyt fortsätter, det är så att man pratar om vad som ska hända för att vi inte ska ta medalj. Men jag kan avslöja här och nu att jag och Teo inte kommer att köra femmilen, säger Jönsson till Sportbladet och fortsätter:

– Ett hyfsat mästerskap för mig. Bradbury gjorde det i ett race, jag i två.

Men även om Emil alltså inte ska köra femmilen så lovar han ändå att testa gränserna för sin tur.

– Ja bryter ihop, detta är ett märkligt OS. Tack alla som gläds och tack alla som hjälpt! Underbara! Nu ska jag köpa en lott, garanterat vinst, skriver han på sitt Twitterkonto.

Det här var Sveriges elfte medalj under mästerskapet.

Fotnot: En "Bradbury" är att göra som skridskoåkaren Steven Bradbury under OS 2002. Australiensaren tog guld i Salt Lake City 2002, genom att under flera lopp ta sig upp till förstaplatsen sedan övriga åkare kraschat ur.

ARTIKELN HANDLAR OM