I kväll blir drömmen sann

Viktoria Helgesson: Jag tänker njuta av varenda sekund

SPORTBLADET

SOTJI. Kraschen klarade hon av i EM. Viktoria Helgesson bröt ihop, byggde om, kom igen.

I kväll åker hon sin dröm.

– Det här har varit ett mål i hela mitt liv, säger hon.

Viktoria Helgesson, 25.

Hon tycker själv att startfältet i konståkningen är ”det tuffaste på många år, kanske det tuffaste någonsin”, och Viktoria Helgesson pratar gärna om kvalitéerna hos Kim Yu-Na, Mao Asada och den lille ryska sensationen Julia Lipnitskaja.

Men konkurrenterna är en sak, det värsta motståndet hoppas hon redan ha klarat av:

Hon tror på sitt program igen.

Säker – numer

Efter missen i EM (14:e plats, efter ett hemskt fritt program) har hon bytt ordning på hoppen i sitt långa, fria program.

– Ja, jag behövde verkligen det. Jag behövde ta nya tag, så nu känns det mycket bättre, säger Helgesson när Sportbladet träffar henne.

Har det varit jobbigt?

– Nej, inte när jag väl hade fått en ny plan. Det är ändå skönt att ha bytt. Nu är jag säker på det här.

I kväll körs det korta programmet i en tävling där favoriten och regerande mästaren Kim Yu-Na utmanas av ett koppel sylvassa åkare. På förhand är duellen mellan Kim och Lipnitskaja haussad som guldkamp.

– Yu-Na Kim har kommit ett steg längre än Lipnitskaja. Hon har varit med ett tag och har en lite mognare åkning. Det tror jag är en fördel, säger Viktoria Helgesson.

Och hon själv?

– Jag är här för att prestera mitt bästa, och jag tänker njuta av varenda sekund.

FAKTA

FYRA FAVORITER...och en svenska

JULIA LIPNITSKAJA, 15, RYSSLAND

Musik, korta programmet: You don’t give up on love, av Mark Minkov.

Hela världens nya älskling. Gymnastflexibel (hennes Biellmann-piruetter är konstverk) och med ett brett register i sin åkning – både hopp och piruetter håller allra högsta klass. Den sammanbitna Lipnitskaja är förstås artistiskt ett steg efter de etablerade superstjärnorna, men en extatisk hemmapublik kan jämna ut styrkeförhållandena.

KIM YU-NA, 23, SYDKOREA

Musik, korta programmet: Send in the clowns, av Stephen Sondheim.

Bara två kvinnor har klarat att försvara en OS-titel: Sonja Henie och Katarina Witt. Kim har alla chanser att bli den tredje.

Det finns ingen mer estetiskt fulländad åkare, hennes svepande, stora rörelser är överlägsna och hon behärskar fler temperament. Hennes korta program är lyriskt, romantiskt och tonlikt Lipinskajas.

MAO ASADA, 23, JAPAN

Musik, korta programmet: Nocturne, Chopin.

Precis som Kim så är Asada en mästare på det enklaste; åkningen. De två, japanskan och sydkoreanskan, har tävlat mot varandra sedan de var små, det här lär vara sista gången vi ser dem göra upp i ett OS.

Asada tog silver i Vancouver, och öppnar korta programmet med en trippel axel som hon haft vissa problem med. Sätter hon den kommer hon att ha ett bra läge inför fria programmet.

CAROLINA KOSTNER, 27, ITALIEN

Musik, korta programmet: Ave Maria, Schubert.

Störst i Europa, men med asiater, amerikaner och raketen Lipnitskaja? Det kan bli för tufft för den oerhört populära italienskan, som är en av åkarna med flest tekniskt avancerade komponenter i sina program. Åker i ett lite lägre tempo än asiatiskorna, och kommer från dubbla tårfyllda OS. Den här gången slåss hon för ett brons, men fick en tuff lottning och går ut precis efter Lipnitskaja.

VIKTORIA HELGESSON, 25, SVERIGE

Musik, korta programmet: Vals nr 2 ur jazzsvit nr 2, Sjostakovitj.

Viktoria gick på en nit på EM senast, började tvivla och gjorde det enda rätta – förändrade programmet. Nu säger hon att hon hittat rätt i åkningen igen, och det är en oerhörd skillnad på en Helgesson som vågar satsa och en som fegar.

ARTIKELN HANDLAR OM