”Finland har tre väldigt bra målvakter”

Loui Eriksson om Tukka Rask: ”På träningar sätter jag pucken hela tiden”

1 av 23 | Foto: Mark Humphrey/AP
SPORTBLADET

SOTJI. De flesta trodde på Ryssland – det blev Finland.

Och ett supermöte mellan målvakterna Henrik Lundqvist och Tuukka Rask:

– På träningarna sätter jag den på honom hela tiden, säger Loui Eriksson om Rask, som är lagkamrat i Boston Bruins.

Ryssland var favoriter i kvartsfinalen, men finländarna vann med 3-1, och nu nu väntar ett nytt klassiskt möte med ärkerivalen Sverige.

– Finländarna har en otroligt bra målvakt och spelar ganska smart över hela banan, de spelar enkelt och bra defensivt, säger Nicklas Bäckström.

En som känner den finska målvakten Tuukka Rask är lagkamraten i Boston, Loui Eriksson.

– Med Dallas vet jag inte om jag mött honom. Men nu på träningarna sätter jag den (pucken) på honom hela tiden, haha. Nej, men det är som med alla målvakter, de har problem om man ställer sig framför mål. Han får inte komma ut för långt för då täcker han av för mycket.

Är imponerad

Eriksson är imponerade av det han har sett av finländarna:

– Finland har ett bra lag, med tre väldigt bra målvakter. Sedan några de några bra spelare offensivt som kan göra bra saker. Ryssland hade haft publiken med sig så det kanske är bättre att möta Finland. Men jag tror inte det spelar någon roll. Man måste ändå vinna varje match för att gå hela vägen.

Henrik Lundqvist förväntar sig en tät och tuff match:

– Finländarna spelar mer fysiskt och kompakt än ryssarna. Vi har mött ett snarlikt lag i Schweiz, även om de inte är lika bra som Finland.

Finland har precis som Sverige haft några tunga avbräck inför och under OS-turneringen. Spelare som Valtteri Filppula, Mikko Koivu och Saku Koivu tvingades lämna återbud. Och redan i den första matchen åkte supertalangen Aleksander Barkov på en knäskada.

”Inte så många misstag”

Daniel Sedin tror att alla bakslag kan ha svetsat samman det finska laget.

– Oftast är det så. De lag jag har varit i som tappat spelare har spelat tajtare och bättre defensivt och inte gjort så många misstag. Oftast kan det till och med bli lite bättre än när man har alla stjärnor med, säger Daniel Sedin.

– Det är sånt som hände, det gjorde vi också. Men det är andra killar som får kliva fram, säger Loui Eriksson om skadorna som båda lagen drabbats av.

FOTNOT: Sverige möter Finland på fredag klockan 13.00, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM