Kanada undvek tidernas skräll

Gudlevskis storspelade och tog 55 av 57 skott

1 av 5
SPORTBLADET

SOTJI. Som om inte Rysslands förlust mot Finland var nog...

I kvarten efter höll Lettland och deras storspelande målvakt Kristers Gudlevskis på att ställa till med tidernas OS-skräll mot Kanada.

Men till sist lyckades backen Shea Weber rädda hedern åt ”världens bästa lag” med sitt mördande slagskott.

– Det var en av de bästa målvaktsinsatser jag har sett på väldigt länge, säger Kanadamålvakten Carey Price.

Ja, många trodde ju Finland fyllt kvoten av knallar då de slog ut värdnationen i chockade Bolshoy Ice Dome på onsdagseftermiddagen.

Men det favoritfallet var inget mot det som låg på lut i matchen därpå.

Kanada dominerade helt programenligt oerhört mot Lettland och hade när sju minuter återstod övertag i skottstatistiken med 52-13.

Men det stod fortfarande bara 1-1 i mål.

Backbjässen blev hjälte

För samtidigt hade superstjärnorna från Kanada absurda svårigheter att få in pucken på storspelande Kristers Gudlevskis i den lettländska kassen.

21-åringen – till vardags hemmahörande i Tampa Bay Lightnings farmalag Florida Everblades – stoppade makalösa 55 av 57 skott, men när den verkliga desperationen började sprida sig i leden och coachen Mike Babcock höll på att få hjärtattack i båset kom backbjässen Shea Weber som räddare i nöden och dammade in förlösande 2-1.

Och aldrig har Kanada jublat så oerhört över ett mål mot Lettland...

"Betyder mycket för mig"

– Det var en av de bästa målvaktsinsatser jag har sett på väldigt länge. Han gjorde en helsikes match, säger målvaktskollegan från Kanada, Carey Price, till internationella hockeyförbundets hemsida.

Gudlevskis själv insåg att han gjort något extra:

– Det här den högsta nivån vi kan spela på. Det är till och med bättre än NHL och kan du spela här så kan du spela vart som helst. Det betyder verkligen mycket för mig, säger han.

Nu blir det nordamerikansk semi mellan Kanada och USA på fredag – och har Sidney Crosby & co lika mycket kramp i avslutningarna i den matchen får de mycket, mycket svårt.

Då tvingas Kanada klara sig utan New York Islanders-stjärnan John Tavares. 23-åringen åkte på en otäck tackling i den andra perioden mot Lettland och efter matchen kom beskedet att han missar resten av OS.

FAKTA

Så fortsätter OS-hockeyn

Fredag

Semifinaler:

Sverige–Finland (13.00).

Kanada–USA (18.00).

Lördag

Bronsmatch (16.00).

Söndag

Final (13.00). (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM