Öhling-Norberg har bästa tiden

Foto: AFP
Victor Öhling-Norberg.
SPORTBLADET

SOTJI. Victor Öhling-Norberg tog kommandot direkt i skicrossen.

Svensken fick bästa tiden i kvalet.

– Jävligt skönt, säger han.

Skicrossåkaren Victor Öhling-Norberg, kallad ”Vön”, är ett av våra stora guldhopp i OS.

Han visade direkt i kvalet varför då han har den bästa tiden när de bästa åkarna kört.

– Jävligt skönt att se att man fortfarande är snabb i banan som i fjol, säger Vön, som vann för-OS i samma backe i fjol.

– Det var samma killar som var snabba som förra året. Det ska bli jätteskönt att rejsa.

Alla går vidare

I kvalet kör man en och en och alla 32 åkare går vidare. Det handlar om att seeda åkarna till åttondelsheaten då man kör fyra mot fyra. Bäst i kvalet får då välja startgrind först.

Det sista hoppet ser galet stort ut?

– Ja, jag har faktiskt inte kört 100 procent på det än. Vi får se i racet om man kommer att landa på mållinjen typ, säger Vön, som dock trivs i den spektakulära och krävande banan där många av hoppen är väldigt stora.

”Normalt ett jättstort hot”

Det finns frågetecken kring en av hans värsta konkurrenter, schweizaren Alex Fiva, som bröt sitt kvalåk på grund av ryggproblem. Han går ändå vidare i tävlingen men är osäker till start.

– Alex är normalt ett jättstort hot. Men han är en vän till mig och det är jättetråkigt att han lider av en ryggskada. Det kunde lika gärna ha varit jag, säger Vön.

Ytterligare två svenskar, John Eklund och Michael Forslund, är med i tävlingen. Eklund åkte in på plats 27 med en misstänkt grenslig.

– Jag tror att jag kom runt den, jag vet inte vad som hände. Vi får se, men det spelar egentligen ingen roll. Alla går ju till final, säger han.

Forslund blev 22:a.

– Det går väldigt mycket långsammare nu när solen gått upp. Det är stor skillnad. Man får ändra tajmingen i alla hopp, säger han.

Tävlingen pågår. Följ den här!

ARTIKELN HANDLAR OM