Tappade bronset efter kollaps

Leif Boork: Vi fick inte fram någon bra lösning

SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Det luktade brons inför den tredje perioden – men Damkronorna tappade allt.

Schweiz vände 0-2 till en 4-3-seger och stal medaljen från Sverige.

– Så jävla onödigt. Det är hemskt, säger Valentina Lizana Wallner.

Stor dominans i första perioden och sen en fantastisk period från succémålvakten Valentina Lizana Wallner. Då såg det ut att bli ett svenskt brons för Damkronorna.

Men i den tredje perioden förändrades allt.

Fyra schweiziska mål i tredje

Schweiz reducerade i inledningen när Sara Benz fick stå helt omarkerad och snärta upp pucken i Lizana Wallners plockkryss. Och drygt sex minuter in i perioden kvitterade Phoebe Stanz efter en rörig situation framför mål.

Sedan gjorde Jessica Lutz 3-2 och Alina Muller utökade till 4-2 i öppen kasse. Sverige öste på framåt i slutet av matchen och Pernilla Winberg fick in en reducering, men närmare än så kom aldrig Damkronorna. Schweiz vann med 4-3 och tog bronset.

De svenska spelarna var väldigt nedstämda efteråt.

– Så jävla onödigt, vi har matchen men gör väldigt många onödiga misstag. Jävligt surt, säger Lizana Wallner.

– Vi säger bara att vi ska gå in och köra på och spela vårt spel, men jag tycker inte riktigt vi lyckas med det. Det är hemskt.

Turbulens inför OS

Förberedelserna inför turneringen har kantats av intern turbulens och klena resultat. I våras var Sverige nära att åka ur A-gruppen.

I november spekulerades det i att Damkronorna kunde spolas från OS, men i december kom glädjebeskedet - även om det talades om en spricka i laget.

– Det är klart att det hade varit en jätteframgång. Men med lite distans till det så är det ett steg i rätt riktning som jag tror att vi kan göra något bra av, säger Boork.

ARTIKELN HANDLAR OM