Succémålvakten: Måste kunna käka mat

Vet inte om hon har råd att spela VM nästa år

SPORTBLADET

SOTJI. Hon hade bestämt sig för att det var sista matchen med Damkronorna.

Men det bittra slutet i bronsmatchen kan få Valentina Lizana Wallner att tänka om:

– Det skulle vara sista säsongen, men man kanske inte vill avsluta så här, säger den svenska succémålvakten.

I två perioder höll Valentina Lizana Wallner, 23, nollan och Damkronorna var på väg mot ett överraskande brons. I tredje perioden vände Schweiz 0–2 till seger med 4–3 och förkrossade svenska spelare lämnade isen som förlorare:

– Så jävla onödigt, vi har matchen men gör väldigt många onödiga misstag. Jävligt surt, säger Lizana Wallner.

Hennes plan var att sluta efter den här säsongen, men det bittra slutet i bronsmatchen kan få Modomålvakten att tänka om:

– Hade tänkt att det här är min sista säsong och att det skulle sluta bra och att man skulle lägga skridskorna på hyllan. Samtidigt kanske man inte vill avsluta så här. Vi får se hur det går med Modo i slutspelet, säger Lizana Wallner.

– Just nu har jag ingen aning om vad jag gör.

”Måste kunna käka mat”

Nästa säsong väntar VM på hemmaplan för Damkronorna.

– Klart att det är jäkligt kul, samtidigt vet jag inte ens om jag har råd att spela. Vi spelar gratis just nu, det vore skönt att få någonting i alla fall. Det går inte att fortsätta så, man måste kunna överleva också. Måste kunna käka mat, säger Lizana Wallner.

En som däremot säger tack och adjö till landslaget är hårdskjutande backen Emma Eliasson.

– Nu är det finito för ett tag i alla fall med landslaget. Jag är less. Jag orkar inte i december månad åka till en kall grå ishall i Vierumäki och spela tre matcher mot Finland, Ryssland och Tyskland utan att få något för det. Då kan jag hellre var hemma och åka skidor. Så känns det.

Prioriterar annat

Finländska målvakten Noora Räty berättade i ett öppet brev under OS-turneringen att hon bestämt sig för att lägga av. En stor anledning var de knappa ekonomiska stödet som är till damhockeyn.

– Skulle jag skriva ett brev skulle det se i stort sett likadant ut. Känner att jag måste prioritera annat nu, jag har prioriterat landslaget och hockeyn i tio år , säger Eliasson

Har du påverkats av Rätys brev?

– Nej, jag var klar med det här sedan ganska lång tid. Men hon sammanfattar vår situation på ett bra sätt, säger Emma Eliasson.

ARTIKELN HANDLAR OM