OS-silver till Sverige efter drama i finalen

1 av 2
SPORTBLADET

Sverige har tagit OS-silver i curling.

Lag Sigfridsson hade länge häng på storfavoriten Kanada – men förlorade med 3-6 efter ett jättedrama i finalen.

– Sverige faller på att man inte vågar tillräckligt, säger Anette Norberg.

– Det var nog inte det som var problemet, säger Margaretha Sigfridsson.

Två raka OS-guld var det arv som Lag Anette Norberg lämnade efter sig. Det arv som Lag Sigfridsson (Margaretha Sigfridsson, Maria Wennerström, Christina Bertrup och maria Prytz) skulle föra vidare.

I tre års tid gick de successivt ner i arbetstid på sina vanliga jobb samtidigt som de började sparade ihop pengar för att kunna satsa på curlingen på heltid. En uppoffring som skulle leda till OS-medalj, var det tänkt. Och precis så blev det. Men inte av den ädlaste valören.

Dramatisk mätning

Sverige hade häng på Kanada – men förlorade efter ett drama.

Jennifer Jones – som varit omutbar i hela matchen – slarvade med sin sista sten i den åttonde omgången och misslyckades med att ta två poäng.

I stället såg det ut som att Sverige skulle kunna stjäla en poäng i omgången, men för att avgöra var poängen skulle landa tvingades mätinstrumentet tas fram och där visade det sig att Kanadas sten var någon ynka millimeter närmare centrum.

– I den här vinkeln ser faktiskt den röda stenen (Sveriges) bättre ut. Men det är små marginaler som avgör, säger Viasats expert Anette Norberg.

Smuts på banan

Beslutet gjorde att Kanada satt i förarsätet med två omgångar kvar.

I mitten av den nionde omgången fastnade en svensk sten i smuts på banan – vilket gjorde att Kanada fick en ”gratissten” och kunde stöta bort en av Sveriges. Norberg tycker att Blågult slarvade.

– Man måste hålla rent. De pratade själva om det, att de såg någon tråd som låg på banan. Det ligger ju små saker där som stenarna kan gå på, därför måste man sopa undan dem, säger hon.

”Vågar inte tillräckligt”

I slutet av nionde omgången avgjordes matchen definitivt. Jennifer Jones slog en perfekt sista sten och tvingade Maria Prytz till en mycket svår stöt. Det lyckades hon inte med – och i stället fick Kanada två nya poäng fram till 6-3.

– Jennifer Jones vågar verkligen. Och jag tycker det är lite det som Sverige faller på, man vågar inte tillräckligt. Vi har haft motsvarande lägen men valt att slå bort stenarna i stället, säger Norberg.

Men Sigfridsson slår ifrån sig kritiken.

– Jennifer spelar en ganska aggressiv curling, men jag tycker inte att hon gjorde det hela tiden i dag. Det var nog inte det som var problemet, säger hon till Sportbladet.

Hon fortsätter:

– Tråkigt att förlora finalen. Men när det har gått ett tag kommer vi vara nöjda med vad vi har åstadgakommit.

Fortsätter ni tillsammans?

– Ja, vi ska ju spela VM om någon månad.

FAKTA

Det svenska laget

Margaretha Sigfridsson, 38

Maria Wennerström, 28

Maria Prytz, 37
Christina Bertrup, 37

Meriter:

OS-silver 2014

EM-guld och VM-silver 2013

EM-brons och VM-silver 2012

EM-silver 2011

ARTIKELN HANDLAR OM