Ukrainskan får inte bära sorgeband – nu lämnar hon OS

”Kan inte tävla i den nuvarande regeringens namn”

1 av 2
SPORTBLADET

Det är varken 27:e-platsen i super-G eller 43:e-platsen i storslalom som gör att Bogdana Matsotska, 24, lär bli ihågkommen efter OS i Sotji.

Ukrainskans beslut att lämna spelen i förtid kan dock bli ett fall för historieböckerna.

– Jag vill ta mig direkt till Majdan för att protestera mot Janukovytj, säger hon.

Under fredagens slalomtävling i Krasnaja Poljana hade utförsåkaren Bogdana Matsotska, 24, planerat att visa sitt stöd för demonstranterna som protesterar mot Ukrainas president Janukovytj.

– Vi ville bära svarta armbindlar för att sörja människorna som har dött i Kiev, men IOK (Internationella olympiska kommittén) sa att det inte var tillåtet, säger hon enligt The Guardian.

Därför vill hon nu lämna OS i Sotji så snart som möjligt.

– Det är helt enkelt inte möjligt att tävla under dessa förhållanden. Vi känner oss inte bekväma här och kan inte tävla.

”Inte i regeringens namn”

Enligt Bogdana Matsoskas pappa och tränare Oleg Matsoskij har stavhoppslegendaren Sergej Bubka, som är ledare för Ukrainas delegation i Sotji och tidigare parlamentsledamot för Janukovytjs parti, försökt övertala henne att stanna.

– Vi respekterar Bubka och vi respekterar självklart laget. Vi vill inte skapa uppvigling. Men vi vill inte tävla i den nuvarande regeringens namn, säger Oleg Matsoski.

IOK förnekar

Bogdana Matsoska och hennes pappa är framför allt baserade i Schweiz och Österrike, men har besökt demonstranternas läger på Självständighetstorget i Kiev ett flertal gånger de senaste månaderna.

Nu vill hon återvända så snart som möjligt för att visa sitt stöd för dem.

– Vi gör allt vi kan för att komma hem, men för tillfället kan vi inte få några biljetter, säger hon.

– När vi kommer tillbaka vill jag ta mig direkt till Majdan (Självständighetstorget). Jag vill bara hjälpa protesten, men om det inte blir med min närvaro ska jag hitta på ett annat sätt.

Enligt The Guardian förnekar IOK att de ukrainska OS-deltagarna förbjudits att bära sorgeband. Talespersonen Mark Adams säger att den ukrainska delegationen inte ens har bett om att få bära dem.

– Jag uppfattar det som att de hade en diskussion om vad som skulle vara mest korrekt och den bästa saken att göra. De bestämde sig för att göra andra saker, säger han enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM