Så förklarar han Northugs fiasko

Tror att stjärnan var för (!) bra tränad

1 av 3 | Foto: TT
Northug och hans personlige tränare Eirik Myhr Nossum.
SPORTBLADET

Petter Northug har inte tagit en enda medalj i OS.

Nu lanserar hans personlige tränare Eirik Myhr Nossum en tänkbar förklaring till den stora formsvackan.

Han menar att 28-åringen tränat för hårt.

Dålig form och dåliga skidor har förstört Petter Northugs OS hittills. Tränaren Eirik Myhr Nossum vill backa bandet till veckorna innan mästerskapet för att förklara stjärnans sviktande form.

– Han kom nog in med för bra form till första veckan i Sieser Alm (i Italien, där det norska landslaget samlades för höghöjdsträning). Han insåg nog inte hur fort det gick, säger Nossum enligt VG.

Drabbades av virus

Northug fick också två månaders förberedelse spolierad av ett virus som han ådrog sig i somras. Totalt gick han miste om 150 träningstimmar och Nossum tror att det kan ha gjort att höghöjdsträningen kändes extra tung, men att det speglade av sig först i OS.

– Det handlar om att hitta balansen mellan form och överansträngning. Jag tror att formen har varit bra hela tiden. Men på grund av att det blev lite hårt, så kom överansträngningen retroaktivt, säger han.

”Stämmer inte”

Landslagstränaren Trond Nystad köper dock inte Nossusm teori.

– Träningen i Sieser Alm var normal. Just nu är det svårt att försöka hitta orsaker (till Northugs dåliga form), vi måste vänta och se till efter säsongen innan vi kan utvärdera. Först då kan vi dra några slutsatser, säger Nystad som avfärdar spekulationerna om att Northug inte tålde höghöjdsträningen som nonsens.

– Det stämmer absolut inte. Vi tränade efter ett upplägg som fungerat förut. Jag fick inte intrycket att det var för tufft, säger han.

Nossum tycker ändå att man bör utvärdera vad som gått snett.

– Vi kommer att sätta oss ner efter OS och diskutera. Nu har vi fullt fokus på femmilen, säger han.

Efter fjärdeplatsen i stafetten fick Petter Northug frågan om han abdikerat från tronen som skidkung.

– Tydligen. Nu är jag en skidclown, sa han då.

ARTIKELN HANDLAR OM