Olsson: ”Vi var inte mycket värda”

Anna Olsson om hur det var i längdlandslaget förut

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Anna Olsson, här med maken Johan Olsson 2009.
SPORTBLADET

I dag är Charlotte Kalla, 26, och Marcus Hellner, 28, lika mycket värda i längdlandslaget.

Men så har det inte alltid varit.

– Ibland hade vi inte ens samma valla under skidorna som killarna, säger Anna Olsson, 37, till SVT Sport.

I SVT:s "Alla snackar Sotji" diskuterades förändringen som har skett i längdlandslaget – att damåkarna har klivit fram och fått mer plats.

Anna Olsson, som var med i landslaget i många år och tog OS-guld i Turin 2006, berättar om hur det var i landslaget förut.

– Det är ju en otrolig skillnad. När jag började i landslaget, och var med på mitt första VM 1997, var ju inte vi tjejer så mycket värda. Vi har verkligen fått kämpa oss upp och det har varit en motig väg med många ledare och så... Det har varit en tuff väg. Det har nog inte killarna sett på samma sätt, säger Olsson till SVT Sport.

– Ibland hade vi inte ens samma valla under skidorna som killarna.

Killarna värderas mycket högre och prioriterades i alla lägen. De finns bokstavligen gå före i kön enligt Anna Olsson, som är gift med längdskidåkaren Johan Olsson.

– Mathias (Fredriksson) till exempel, har fått gå före i kön upp till glaciären, och vi tjejer har fått ställa oss längst bak i kön och vänta 1,5-2 timmar. Det är klart att det har varit skillnad, säger Anna Olsson.

”Enkelriktad och egoistisk”

41-årige Fredriksson, som tog OS-brons i Turin, känner igen den här situationen.

– Ja, jag tror att det har inträffat. De hade ett visst antal VIP-kort som fick gå före i kön och på den tiden fick killarna dem, inte tjejerna. Det var inget jag reflekterde över just då. Då var man glad över att komma upp i kabinen och slippa vänta i kön. Som elitidrottsman är man väldigt enkelriktad och egoistisk och ser till sitt träningspass, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM