Hyllningen till döda stjärnan – framför föräldrarna

”Det var Sarahs dröm att vara här, så vi är här”

1 av 18 | Foto: GETTY
Voluntärer åkte ner för halfpipen i Sotji.
SPORTBLADET

Sarah Burke spelade en stor roll i att damernas halfpipe tog en plats på det olympiska vinterprogrammet.

Men i Sotji saknades förhandsfavoriten ändå.

Burke, som dog i en olycka 2012, hedrades vid damernas final.

– Det har aldrig varit så tufft som nu. I detta ögonblick, säger mamma Jan Phelan, på plats för finalen.

Foto: AP
Sarahas mamma, Jan Phelan, var på plats i Sotji.

På plats fanns Burkes föräldrar, som flugit in för spelen från Toronto. De kunde efter finalen se de 23 funktionärerna forma ett hjärta i sin färd ner för pipen en sista gång.

Pappa Gord log enligt AP hela kvällen igenom och konstaterar att det var en ”perfekt” hyllning.

– Jag kunde aldrig föreställa mig så mycket kärlek för en person. Så mycket passion och energi, säger Gord till nyhetsbyrån.

”Väldigt elegant”

Burke vann X-games fyra gånger och slogs så hårt för sporten att hon blev en ikon i hemlandet Kanada. Efter en otäck krasch under ett träningsåk i januari 2012 försattes hon i ett konstgjord koma, men hennes liv gick inte att rädda. Hon avled nio dagar senare.

– När hon inte åkte skidor i pipen förde sporten framåt pratade hon med rätt folk och skickade rätt mejl. Hon gjorde det väldigt elegant, säger maken Rory Bushfield till AP.

Guldmedaljören i finalen, Maddie Bowman (USA), beskriver sitt första möte md Burke som ”det coolaste ögonblicket i mitt liv”.

”Fick aldrig säga farväl”

Silvermedaljören, Marie Martinod (Frankrike), slutade med sporten för sju år sedan. Men för tre år sedan knackade Burke på dörren och berättade att det var dags att sätta på sig skidorna igen, för showen skullen till OS och Burke ville ha alla de bästa på plats.

– Jag tänker på Sarah varje dag. Jag fick aldrig säga farväl till Sarah men nu kan jag göra det, eftersom jag gjorde det hon bad mig om, säger Martinod.

Burkes mamma Jan Phelan rördes också av hyllningarna.

– Det var Sarahs dröm att vara här, så vi är här. Halfpipen avgörs och jag saknar henne något galet. Det har aldrig varit så tufft som nu. I detta ögonblick. Stämningen var så fin. Sarah hade älskat det, säger mamma till AP efter finalen.

Torah Bright, nära vän och freestyle-kollega till Burke, ville själv hylla sin vän under spelen, men stoppades av IOK.

ARTIKELN HANDLAR OM