Norske stjärnan reste hem i ilska

Ville inte stå som reserv och flög till Norge – ”Överraskad och chockad”

Foto: BILDBYRÅN
Sjur Röthe.
SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Sjur Röthe lämnade Sotji i ilska efter att ha petats.

Nu står Norge utan reserv inför söndagens femmil.

– Det blir fint att komma bort från Sotji. Det är ingen poäng att vara här när jag inte är önskad, säger Röthe.

Sjur Röthe petades från femmilen av den norska landslagsledningen.

Det beskedet gick inte hem väl hos norrmannen, som inte ville ställa upp som reserv och lämnade OS-byn för hemresa till Norge.

Enligt Dagbladet var femmilen den distans norrmannen sett fram emot allra mest men när landslagstränaren Trond Nystad läste upp laget som åket femmilen på söndag fanns hans namn inte med.

”Sagt vad jag tycker”

– Jag var överraskad och chockad. Jag visste att Chris (Jespersen) och Martin (Johnsrud Sundby) givetvis skulle åka. De är etta och tvåa i världscupen. Och Petter (Northug) är Petter. Det är väldigt bra att han åker. Men jag menar att jag borde varit en given fjärdeman på den där listan. Jag tror att jag hade haft chans att kämpa om medalj. Då är det tråkigt att inte få delta när det varit ens mål för säsongen, säger Röthe till norska BT och fortsätter:

– Det blir fint att komma bort från Sotji. Det är ingen poäng att vara här när jag inte är önskad, oavsett om någon blir sjuk eller inte. Det hjälper inte mig att vara långsint, även om jag är besviken. Jag har haft ett möte med ledningen och sagt vad jag tycker, men det hjälper inte så mycket nu.

”Måste han leva med”

Fjärdemannen blev i stället Tord Asle Gjerdalen och i och med det blev det bara ett lopp för Röthe detta OS, skiathlon, där han slutade på 20:e plats.

Röthe reste hem på torsdagen.

– Vi hade ett önskemål om att han skulle stanna här (och vara reserv). Men han är inte mentalt förberedd för att vara här. Han är besviken och arg för att han inte får åka, samtidigt respekterar han att sådana här beslut blir tajta. Det måste han och jag leva med, säger landslagstränare Trond Nystad till Sportbladet.

Konsekvensen av att Röthe åkt hem blir att Norge, trots att man har 12 längdherrar i truppen riskerar att inte kunna ställa upp med fullt lag på femmilen.

– Det är lite dåligt. Men han var inte motiverat. Om det rätt att resa hem får vi ta efter OS, säger landslagschefen Vidar Löfhus.

FOTNOT: Femmilen startar 08.00 på söndag morgon. Det sänds på TV3, Viasat Sport och Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM