Låt oss nu hoppas att de satsar fyra år till

Kristoffer Bergström: Det kändes så förtvivlat ledsamt – då kom Kinas misstag

SPORTBLADET

Sotji. Kanske är det såhär man skiljer ett land med 200 års tradition av en sport från ett som just börjat.

Sverige släppte greppet om OS-bronset i curling genom ett misstag.

Kina gav tillbaka det genom två braktabbar.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Sveriges bronsmatch mot Kina öppnade poängsnålt och välspelat. Lagen var modiga, precisionen stämde, enpoängare plockades på fina dragningar. Niklas Edin var hundraprocentig under första halvan, upp till 2–1-ledning med kinesisk sistasten i omgång sex.

Två jämna lag, alltså. Och två vitt skilda historier.

Sverige började curla på 1800-talet och vann OS-silver 1924. Efter spelen 1932 föll sporten ur OS, in i en dvala, men när VM instiftades fyra decennier senare hittade snart Sverige sin plats bredvid Skottland och Kanada. Man vann guld 1973, samma sak på hemmais i Karlstad 1977.

Till de olympiska spelen i Nagano 1998 återinfördes curling i programmet. Pengar strömmade in, så nationerna kunde avlöna sina bästa lag. Ändå höjdes inte sportens nivå märkbart de första åren eftersom förbunden mestadels främjade redan existerande lag, där nivån ibland var ojämn mellan spelarna.

Kinesisk curling var i det här läget lika känd som kinesisk lakrits, kinesisk lönnsirap och kinesiska säckpipor. Men efter att Japan deltagit i VM 2000 och Sydkorea följt efter 2003 anmälde sig Kina till världsmästerskapen 2008. De tog sig till semifinal och fjärde plats, ledda av skippern Wang Fengchun som blev ombedd eller tvingad (det är mer en politisk än semantisk fråga) av staten att börja med curling.

Efter att ha kommit åtta i OS 2010 bar Wang en keps med Team USA-logga på flyget hem. Han sparkades direkt för ohyfset och viceskippern Rui Liu tog vid. Under hans ledning blev laget ännu mer konkurrenskraftigt.

I Sverige hade de ledande spelarna känt av den växande konkurrensen. Niklas Edin och Sebastian Kraupp hade ringt ihop Fredrik Lindberg och Viktor Kjäll för att bilda ett svenskt stjärnlag. De hade lämnat sina andra projekt och satsat gemensamt på OS-medaljer.

Men trots ökad styrketräning, professionellare träning och fler läger i Kanada bekostade av SOK-pengar hade laget missat pallen i Vancouver.

Skulle det upprepa sig 2014 var risken stor att de skulle splittras. Så sa de till mig före avfärden till Sotji.

Tillbaka till matchen, till svensk 2-1-ledning i omgång sex. Det var där den svenske skippern missade för första gången i matchen. Hans första slag curlade för lite, röd sten höll sig kvar i boet. Kina tog sin första tvåa och Niklas daskade kvasten i backen.

Sverige verkade sjunka ihop där. Det guldtippade lag som vunnit grundomgången tappade kommando.

En tillfällig räddning kom i nionde omgången där Liu Rui med ett amatörmässigt misstag bjöd tillbaka svenskarna i matchen. De tvingades ta en poäng som svenskarna kvitterade i tionde, vilket gav skiljeomgång.

Där skulle tronskiftet ske. Asien skulle få sin första curlingmedalj i ett stort mästerskap. Tolv år efter att kinesisk curling hade fötts skulle de glida om oss på herrsidan och i förlängningen kanske bli kilen som slutgiltigt driver Lag Edin isär.

Det kändes trist, förstås. Så förtvivlat ledsamt.

Men så kom misstaget.

Sverige spelade sina första fem stenar perfekt, de radade upp tre på en vertikal linje, men det när Wiaoming Xu helt brände sin sten som maktförhållandet svängde.

Niklas Edin placerade in sina sista stenar. Rui Liu missade sin sista och bronset var svenskt.

I det här ögonblicket, medan de kokande kineserna sparkar i backen, väl medvetna om vad de skänkt bort, får man inte fastna i ord som tur. Svenskarna vann alltså grundserien. De var en svag avslutning mot Storbritannien ifrån att nå en välförtjänt final.

Lag Edin hjälptes visserligen av två klantstenar för att vinna bronset, men i det stora hela har lyckan jämnat ut sig under turneringen. Låt oss nu bara hoppas att de fyra hittar motivation nog för fyra nya års satsning, så att de når sin efterlängtade OS-final.

Bli då inte överraskade om de möter ett asiatiskt lag.

ARTIKELN HANDLAR OM