”Jag är väl en liten underdog”

Axel Bäck om skådespelardrömmar och ett liv på landet: ”Jag vill bli självförstörjande”

Foto: Foto: Bildbyrån.
SPORTBLADET

SCHLADMING/SOTJI. Han var sist in i OS-truppen och är det alpina landslagets doldis.

Axel Bäck är tänkaren som drömmer om en skådespelarkarriär, ett liv långt bort från civilisationen – och mästerskapsmedaljer.

– Jag är väl en liten underdog, säger 26-åringen.

Snön vräker ner i Raiteralm strax utanför Schladming. Det svenska tränarteamet har fått jobba hårt med att preparera banan så att åkarna kan köra några åk. Det är bara två veckor kvar till invigningen av OS i Sotji och lika många dagar till säsongens sista tävling.

Axel Bäck är fortfarande inte klar för OS men åker snabbast på träningen. Bara timmen senare får 26-åringen beskedet att han ska med till Sotji.

”Vet att det kan räcka långt”

Trots att han har en 14:e plats som bäst den här säsongen siktar han betydligt högre än så. Väl på plats i Sotji är förhoppningarna fortfarande stora.

– Jag tycker att jag är en toppåkare, men sedan tycker jag inte att den här säsongen eller förra redan har speglat det. Jag vet att om jag får till två bra åk så kan det räcka långt, säger han.

Hur frustrerande är det att inte få till det på tävling?

– Det är jävligt jobbigt. Men på något sätt tror jag att ju åker bra kommer det till slut att gå bra. (Henrik) Stenson sa det också, man måste bara ha en hög lägstanivå, sedan kommer det att komma. Man kan inte gräva ner sig, det kommer att gå bra, jag är helt övertygad om det.

”Försöker vara normal”

Trots att han har en andraplats från Kransja Gora 2011 är Bäck en av de minst kända slalomherrarna, men han har heller inget behov av att synas. Han finns inte på Facebook eller Twitter och Instagram använder han inte.

– Jag är ingen riktigt sådan person. Jag är ingen sådan mediaperson så att jag känner att jag behöver vara en del av det, säger han.

Kan du berätta något som folk inte vet om dig?

– Jag är väl lite en tänkare, jag funderar ganska mycket om saker och ting. Jag tar skidåkningen väldigt seriöst, det är ju det roligaste jag vet och jag vill ju bli så bra jag bara kan. Men man får inte så själv på för stort allvar och det försöker jag att inte göra. Jag försöker att vara ganska normal, men ändå kunna vara bäst i världen.

Vad är det du tänker på?

– Det kan vara allt, det kan våra problem här på jorden till hur vi ska klara oss, växthuseffekten och alla de problemen, det globala.

Vad hade du gjort om du inte var skidåkare?

– Jag skulle velat bli kock kanske, eller skådespelare. Någon gång skulle jag vilja prova att så på scenen. Men jag skulle nog hålla på med matning, det skulle jag tycka vara kul.

Vad vill du göra efter karriären?

– Jag är lite sugen på att köpa någon bit mark och ha en gård där och leva på den. Jag skulle ha massa djur, en massa höns och hela, inte bonde liksom, men lite mer självförsörjande, prova på det tror jag att jag skulle göra. När man har flängt runt så här mycket vore skönt att hitta en plats där man kan slå sig ner med ett stort hus med skog och vildmark runt om, det vore häftigt.

ARTIKELN HANDLAR OM