Tre Kronor möter Kanada i OS-final

Nu får vi en repris från Lillehammer 1994

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
SPORTBLADET

Minns du "Foppas" klassiska straff som blev till frimärke?

Eller Tommy Salos avgörande benparad?

Nu får vi en repris från Lillehammer – exakt 20 år senare ställs Tre Kronor mot Kanada i OS-final igen.

– Det kan bli förlängning där också. Det vore perfekt, säger Salo till Sportbladet.

Tre Kronors OS-guld i Lillehammer 1994 är en klassisk svensk idrottsbragd.

Med den karismatiske förbundskaptenen Curt Lundmark vid rodret vände Sverige mot Kanada i finalen och tack vare Peter Forsbergs läckra straff och Tommy Salos benparad, bärgades vårt allra första OS-guld i hockey.

– Jag minns inte så mycket av själva matchen egentligen, det är mer när man ser klippen. Det var en fantastisk resa för oss att vinna det, helt sjukt egentligen. Det går inte att beskriva. Det vill man uppleva varje gång, säger Salo om guldmatchen i Lillehammer.

– När OS är igång så vet man att man har en medalj, då tänker man tillbaka. Det var helt sjukt, det var så stort för mig att det fanns inte. Jag hade precis kommit upp och fått chansen i landslaget.

Repris på söndag

20 år senare får vi nu reprisen.

Sverige möter Kanada i OS-final igen efter att kanadensarna slagit USA i den stekheta semifinalen på fredagskvällen efter en 1–0-seger.

– Det var två tajta semifinaler, och det kommer att bli tajt på söndag också. Henke (Lundqvist) kommer att bli ruggigt viktig längst bak. Kanadensarna skjuter väldigt mycket, så det kommer att passa honom bra. Det kan bli förlängning där också, säger Salo och syftar på OS-finalen 1994.

Du hoppas på ett liknande avgörande?

– Ja, det vore perfekt.

Tar Henke din hjälteroll?

– Absolut, absolut.

ARTIKELN HANDLAR OM