OS-finalen mot Kanada döms – av kanadensare

Boustedt: Utgår från att de gör ett bra jobb

1 av 5 | Foto: TT, REUTERS
SPORTBLADET

Ryssland upprördes över att en amerikan dömde förlustmatchen mot USA.

Nu drabbas även Tre Kronor av den märkliga situationen.

I OS-finalen mot Kanada är ena huvuddomaren kanadensare – och även båda linjemännen.

– Det verkar väldigt konstigt, säger förre OS-guldhjälten Tommy Salo.

Ryssland mötte USA i OS-gruppspelet.

Men märkligt nog fick Brad Meier – som är amerikan – döma sina landsmän i tungviktsmötet.

Extra uppmärksammat blev det udda valet av domare eftersom Ryssland fick ett mål bortdömt i matchen och de ryska fansen var rasande efteråt.

– Det här är IIHF (Internationella ishockeyförbundet) och vi kan inte kontrollera det. Vi kan bara kontrollera en sak, vår match, sade Ilja Kovaltjuk då.

Även linjemännen från Kanada

Nu drabbas även Tre Kronor.

När valet av domare offentliggjordes sent på fredagskvällen står det klart att ena huvuddomaren, blir Kelly Sutherland – en kanadensare.

Men även linjemännen, Derek Amell och Greg Devorski, kommer från Kanada och likaså domarnas supervisor.

– Jag utgår att de är objektiva och gör ett bra jobb. Domarkommittén har tagit ut de här domarna och vi kan inte göra något åt det, säger Tommy Boustedt, landslagschef.

Men det slutar inte där.

Om någon av de ovannämnda i domarteamet mot förmodan skulle skada sig så finns tre ersättare – samtliga också från Kanada.

"Är professionella"

– Det är de bästa domarna som dömer. De har gjort det bra under turneringen och fick chansen i finalen, säger Thomas Torsbrink, Svenska ishockeyförbundets domarchef.

Är det ändå inte märkligt?

– Det kan jag inte uttala mig om. Häften av de som dömer i OS kommer från NHL och är ofantligt duktiga. Det är ju svårt för amatördomare från andra länder att få döma en OS-final.

Kan de påverkas av att döma sitt eget land?

– Det tror jag absolut inte. De är ofantligt professionella och helt neutrala.

Vill avdramatisera

Thomas "Kuben" Andersson, SHL:s mest rutinerade domare, vill också avdramatisera valet av rättskipare i OS-finalen.

– De har suttit i ett möte med representanter från Sverige och fått det godkänt. Det är ju bara NHL-spelare på isen utom Jimmie Ericsson och jag tror till och med de svenska spelarna är nöjda med valet.

– De är NHL-domare och spelarna är vana vid det. I stället för att det skulle vara europeiska domare som håller en annan nivå, fortsätter Andersson.

Tomas Jonsson, som gjort två OS för Tre Kronor, har själv spelat mot Kanada med kanadensiska domare.

– Tack vare att jag varit med om det själv och det inte varit några problem är jag inte förvånad. De är så pass professionella, man låter spelarna avgöra det hela, säger han.

OS-finalen spelas på söndag 13.00.

FAKTA

Så här reagerar Sportbladets läsare

"SKANDAL! Finns det verkligen inga andra rutinerade domare som kan döma finalen? Detta är ett stort skämt!"

Emma Gustavsson

"Alltså detta är ju helt sjukt, hur kan det ens vara möjligt? Hur svårt kan det vara att vaska fram neutrala domare?"

Ola Johansson

"Det ultimata beviset att Kanada köper sig fördelar i stora hockeymästerskap. Hur fan är det ens möjligt att det får vara tillåtet att domaren kommer från samma land som ett av lagen?"

Magnus Junior Carlsson

"Verkar korrumperat banne mej!"

Mattias Jacobsson

"Detta var överenskommet i förväg. Finalen döms av NHL-domare, de som gjort den bästa turneringen, oavsett vilka som spelar finalen. Alla länder godkände det".

Freddy Engström

"Kanada styr och resten lyder".

Kjell Mellqvist

"Det var väl samma sak i OS-finalen 2010, mot USA. Har för mig att förklaringen då var att det bästa domarteamet ska döma finalen, oavsett vilka länder som möts. Då liksom nu är de kanadensare. Så detta är inget nytt"

Michael Kenfe Westlund

"Det må vara att dom bästa domarna ska döma dom tuffaste och viktigaste matcherna. Men det bör väl kanske finnas nåt slags utrymme för att undvika en sån här situation.

Att 3/4 domare är kanadensare till att börja med, plus supervisor och SAMTLIGA reserver.. det känns väldigt tveksamt. Det finns ju faktiskt rutinerade europeiska och amerikanska domare också. NÅN av dem borde ju minst ha kunnat vara reserv kan man tycka..."

Björn Larsson-Snygg

"Detta är bara ännu ett bevis på att de är Kanada som styr Hockeyvärlden. Man blir aldrig förvånad hur Kanada ska styra allt till sin fördel, Men de kommer bara kännas extra skönt som Sverige nu skulle vinna matchen, så kan ju domarna gå och sörja med sina landsmän i så fall".

Magnus Manne Andersson

"Om det hade varit svenska domare som dömde finalen, så hade det varit ett sjuhelvetsjävla gnäll från Kanadas sida."

Jonatan Eriksson