IOK bekräftar: Tyska stjärnan dopad

Polisrazzia mot tyskans hem i Bayern

Alfons Hörmann (höger), president i Tysklands nationella olympiska kommitté.
SPORTBLADET

En mörk dag för tyskt skidskytte.

Internationella olympiska kommittén (IOK) offentliggjorde i dag Evi Sachenbacher-Stehle, 33, som dopad under OS i Sotji.

A-testen togs den den 17 februari och visar att Sachenbacher-Stehle haft otillåtet medel i kroppen. Det handlar om ämnet methylhexaneamine (dimethylamine).

Även B-provet visade spår av ämnet, som är ett centralstimulerande medel som enligt TT kan finnas i nässprayer och liknande och vars effekter påminner om efedrin eller adrenalin.

Hon hävdar att hon fått i sig det otillåtna medlet genom kosttillskott.

Enligt tyska tidningen Bild har tysk polis genomfört en razzia i hennes hem i Ruhpolding och hittat kosttillskott. Det uppges ännu oklart huruvida just tillskotten polisen funnit använts inför OS.

– Sachenbacher-Stehle har berättat för oss och IOK:s disciplinära kommitté att hennes mentala coach gått i god för kostillskotten, och att det var rent, säger Michael Vesper, generaldirektör för den tyska olympiska kommittén på dagens presskonferens.

Slår ifrån sig

Sachenbacher-Stehle fick enligt nyhetsbyrån DPA reda på resultaten under ett disciplinärt möte med IOK sent under fredagskvällen.

Sachenbacher-Stehle var fyra på 12,5 km masstart och i mixade stafetten. Hon diskvalificeras från masstarten medan hela det tyska laget diskas från stafetten.

Totalt sett var Sachenbacher-Stehle den mest framgångsrika tyska skidskytten i Sotji.

– Jag har inte förklarat det här men jag kommer göra allt för att reda ut den här saken helt och hållet, sa hon själv i går kväll.

Evi Sachenbacher-Stehle har vunnit två OS-guld vid Vancouver-spelen, som längdåkare.

ARTIKELN HANDLAR OM