”Kan tjafsa med de här domarna”

Tre Kronor-spelarna oförstående till domarkritiken

1 av 4 | Foto: Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.
Erik Karlsson.
SPORTBLADET

Stockholm/Sotji. Kanadensare dömer OS-finalen mellan Tre Kronor och Kanada.

Men flera spelare i Tre Kronor välkomnar beslutet.

– Hellre en duktig domare än någon som man inte riktigt vet var han kommer ifrån, säger Jonas Gustavsson i Viasats tv-soffa.

I går, efter att Tre Kronor blivit klart för OS-final mot Kanada, stod det även klart att det blir ett kanadensiskt domarteam som dömer OS-finalen på söndag.

Ena huvuddomaren Kelly Sutherland samt linjemännen Derek Amell och Greg Devorski är kanadensare – liksom domarnas supervisor – och reserver.

Uttagningen av domarna har blivit en rejäl snackis inför finalen och Peter Forsberg kallade situationen för ett ’jävla skämt’.
Men Tre Kronor tycks ta domarutnämningen med ro.

Backstjärnan Erik Karlsson, 23, fick frågan efter lördagens träning vad han tycker om att merparten av de som är på isen är kanadensare.

”De håller på Toronto och Montreal”

– Jag tror inte det spelar någon större roll. De flesta domarna där borta är kanadensare. De håller på Toronto och Montreal och vi möter dem också. Det gör ingen som helst skillnad, säger Karlsson.

Om det pratats något om det i laget inför finalen svarar han:

– Nej, jag skiter fullständigt i vad domarna gör. Bara att se i går, vi hade två powerplay och jag vet inte hur många Finland hade men vi vann ändå. Det är inget vi lägger fokus på.

”Man kan tjafsa”

Buffalo-backen Henrik Tallinder ser positivt på att NHL-spelarna har en relation till domarna.

– Det är personligheter vi har att göra med i vardagen där borta, så man kan nästan tjafsa med de här domarna. Om man tycker de har gjort ett dåligt beslut så kan man ändå resonera med dem. Det är skillnad om man går till en ryss eller en tjeck, ursäkta, men det blir inte samma engelska och inte samma flyt i matchen, säger ”Tallen” i Viasats studio.

Detroit-målvakten Jonas Gustavsson håller med.

– De är där av en anledning, för att de är riktigt duktiga domare. Hellre en duktig domare än nån man inte riktigt vet var han kommer ifrån och inte har samma nivå som man är van vid, säger ”Monstret”.

Näslund: Hur många är amerikaner?

Förre NHL-veteranen Markus Näslund:

– Jag tycker att NHL-domare ska döma finalen. Jag har inte koll på hur många av OS NHL-domare som är amerikaner? Jag har dock svårt att se att Meier/Sutherland inte skulle vara tillräckligt proffsiga för att kunna döma objektivt i finalen trots att dom är från Kanada.

ARTIKELN HANDLAR OM