Norska dominansen

Knep samtliga medaljer – utan att byta skidor: ”Vilken norsk manifestation”

SPORTBLADET

Sotji/Stockholm. Det norska vallateamet har kommit under kritik detta OS.

Men på damernas tremil var Marit Björgen, Therese Johaug och Kristin Störmer Steira helt överlägsna – och behövde inte ens byta skidor.

Björgen vann guldet framför Johaug och Steira.

– När vi väl fick luckan pushade vi varandra. Det är en stor dag, vi lovar att fira den på kvällen, säger Johaug.

De är en OS-trupp som skakats av ett tragiskt dödsbesked och kämpat med kritiserad valla. När det i dag var dags för längddamernas avslutning i OS, lördagens tremil, kom Marit Björgen, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira och Heidi Weng till start för Norge.

De tre förstnämnda behövde bara drygt fem kilometer innan de drog ifrån och skapade en rejäl lucka ner till resten av fältet.

När det sedan var dags för dagens första skidbyte, 10 kilometer in i loppet, struntade samtliga norskor i att gå in i depå.

Fem kilometer senare var avståndet ner till finskan Krista Lahteenmaki över 30 sekunder.

”Så pass bra skidor”

Norskorna visade sedan prov på ny överlägsenhet vid det andra skidbytet, 20 kilometer in, när de igen (!) struntade i att byta skidor.

– Meningen var att vi skulle byta skidor efter 20 kilometer. Men när vi hade luckan och märkte att skidorna var väldigt bra gjorde vi inte det. Vi var rädda att de bakom kanske kunde hänga på oss. När vi väl fick luckan pushade vi varandra. Det är en stor dag, vi lovar att fira den på kvällen, säger Johaug.

– Marit var mer osäker. Inne på stadion såg hon sig om och sa efteråt till oss hon tänkte "om jag byter skidor kommer de andra inte". Di pratade om det, och fick meddelanden från tränarna. De sa åt oss vid 15-17 kilometer att byta skidor, men vi sa "nej, nej, det gör vi inte", säger Störmer Steira.

”Alla samarbetade”

De tre norskorna turades om att hålla täten under majoriteten av loppet men med en kilometer kvar skulle det till slut komma att handla om ett guldrace mellan Björgen och Johaug.

Ett race som Björgen gick segrande ur – och bärgade sitt tredje OS-guld detta OS.

– Vi hade på förhand tänkt att gå ut hårt och hjälpa varandra. De lyckades vi väldigt bra med i dag. Alla samarbetade, och då är det möjligt att gå ifrån, säger Störmer Steira.

Kerttu Niskanen, på fjärdeplatsen, var hela 1.21,70 bakom Björgen.

Det är de nionde, tionde respektive elfte medaljerna för det norska längdlandslaget i Sotji-OS.

ARTIKELN HANDLAR OM