Hjältarnas tuffa val inför finalen

”Visste inte att det fanns en tidsgräns”

1 av 3
SPORTBLADET

SOTJI. Mitt i finaluppladdningen ställs Tre Kronor-hjältarna inför ett tufft val – fest i Stockholm eller hemresa över Atlanten.

Senast klockan 18.00 i kväll måste spelarna meddela om de ska vara med i Kungsträdgården på måndag.

– Det finns platser kvar på vårt plan, säger SOK:s presschef Björn Folin.

I morgon smäller det: OS-final mellan Tre kronor och Kanada. Blir det svenskt OS-guld är det många som vill vara med och fira hockeyhjältarna. Ishockeyförbundet har tidigare sagt att det inte blir något guldfirande av spelarna på svensk mark. Egentligen ska alla NHL-spelare åka tillbaka till Nordamerika i ett specialchartrat plan som lyfter bara några timmar efter OS-finalen är avgjord.

Men nu har Svenska olympiska kommittén (SOK) erbjudit spelarna att i stället flyga med det svenska plan som avgår från Sotji på måndag.

– Det finns platser kvar på vårt plan och vi kan ta med hela laget. Bagaget får de i så fall skicka med planen som går till Nordamerika, säger SOK:s presschef Björn Folin.

Landar på måndag

Men senast klockan 18 i kväll svensk tid måste Tre Kronors spelare lämna besked. Antingen flyga direkt till Nordamerika, eller åka med SOK-planet från Sotji till Stockholm. Ett plan som beräknas landa i Sverige vid 18-tiden på måndag.

– Jag visste inte att det fanns en sådan tidsgräns för spelarna, säger Folin.

Det här ställer spelarna inför ett svårt beslut mitt i den viktiga finaluppladdningen. Innan de ens vet om det blir något guld måste de bestämma sig.

Måste meddela klubbarna

Spelarna kan alltså inte vänta med sitt besked till finalen är klar. De måste också redan i dag kontakta sina respektive klubbar för att i så fall få klartecken att de får flyga med till Stockholm.

De flesta NHL-lag börjar spela igen på onsdag.

Två spelare kommer garanterat att vara med på planet till Stockholm. Den ende SHL-spelaren, Jimmie Ericsson, och Washingtons Marcus Johansson. Anledningen till att Johansson åker till Sverige är att han strul med sitt pass och måste förbi den amerikanska ambassaden i Stockholm.

De svenska OS-medaljörerna ska hyllas i Kungsträdgården på måndag klockan 19.00.

ARTIKELN HANDLAR OM