Nu förklarar IIHF valet av finaldomare

Skriver öppet brev om varför kanadensiska domare dömer finalen mellan Kanada och Tre Kronor

1 av 4 | Foto: TT, GETTY
SPORTBLADET

OS-finalen mellan Tre Kronor och Kanada döms – av tre kanadensare.

Det märkliga domarvalet har kritiserats av självaste Peter Forsberg och fått de svenska hockeyfansen upprörda.

Nu skriver Internationella ishockeyförbundet och förklarar hur valet av domare har gått till.

– Den viktigaste faktorn har varit erfarenhet, säger IIHF:s domarchef, Konstantin Komissarov.

Sent i går kväll offentliggjordes vilka domare som dömer OS-finalen mellan Tre Kronor och Kanada.

Tre av de fyra domarna på isen är kanadensare, ena huvuddomaren och bägge linjemännen, och även bland reserverna är det helkanadensiskt.

Uttagningen av finaldomare fick stora delar av det svenska folket att rasa. Av de drygt 80 000 som röstat på Sportbladet tycker 80 procent att det är en skandal.

Även Peter Forsberg reagerade starkt och skriver att det är "komedi på högsta nivå" i ett sms till Sportbladet.

Uttagning baseras på prestation

Nu tvingas IIHF (Internationella ishockeyförbundet) att skriva ett öppet brev och förklara hur urvalsprocessen har gått till.

De skriver bland annat att beslutet om vilka som skulle döma brons- och finalmatchen togs under ett möte på fredagen, med representanter från de fyra kvarvarande OS-nationerna, Sverige, Kanada, USA och Finland och att var en "fullständig överenskommelse" över valen av domare.

"14 domare och 14 linjemän fick uppdraget att döma den olympiska ishockeyn för herrar 2014. Under turneringen har domarna utvärderats av domarchefer, inklusive Konstantin Komissarov från IIHF (Internationella ishockeyförbundet) och Terry Gregson (förre detta domarchef i NHL) och ytterligare fyra andra från IIHF och tre från NHL", skriver Internationella ishockeyförbundet vidare i sitt brev.

"Nationalitet inte avgörande"

Domarna för slutspelet bestäms över prestationen i gruppspelet och valet för medaljmatcherna baseras på domarnas prestationen i de första slutspelsrundorna.

– Den viktigaste faktorn i valet av dessa domare har framför allt att göra med deras erfarenhet av dömande på höga internationella tävlingar. Det inkluderar Stanley Cup, VM och OS, säger Konstantin Komissarov, domarchef på IIHF.
– Domarnas nationaliteter bör inte betraktas som en avgörande faktor. Vi vill ha de bästa domarna i medaljmatcherna. Vi är helt övertygade om att med den erfarenheten och professionella uppträdande kommer de att göra ett bra jobb och bevarar en integritet i spelet, fortsätter han.

ARTIKELN HANDLAR OM