Svenskarnas dröm efter OS-medaljerna

Herrarna och damerna på medaljceremonin

SPORTBLADET

SOTJI. Svensk curling åker hem från Sotji med ett silver och ett brons.

Nu hoppas lag Sigfridsson och lag Edin att OS-framgångarna ska öka intresset för sporten i Sverige.

– Vi drömmer om att det ska bli fler curlare och att fler upptäcker vår sport, säger Maria Prytz efter medaljceremonin.

Lag Sigfridsson bestående av Margaretha Sigfridsson, Christina Bertrup, Maria Wennerström, Maria Prytz och reserven Agnes Knochenhauer fick silver efter att ha förlorat finalen mot Kanada i förrgår.

Lag Edin bestående av Niklas Edin, Sebastian Kraupp, Viktor Kjäll, Fredrik Lindberg och reserven Oskar Edin besegrade Kina i bronsmatchen i går.

I kväll prisades båda lagen på medaljceremonin vid kusten i Sotji.

– Det var stort, vilken upplevelse, verkligen häftigt, säger Maria Prytz.

– Det var helt fantastiskt att få ta emot medaljen. Vi är jättestolta över det vi har gjort. Sedan är det lite bittert att vi inte kunde vinna finalen, men framför allt är vi lyckliga över silvermedaljen, säger Margaretha Sigfridsson.

”Behövs lite uppmärksamhet”

– En speciell känsla att få ta emot den här medaljen, häftigare än vad jag hade trott, säger Niklas Edin.

Nu hoppas de båda medaljlagen att curling kan få ett uppsving i Sverige. I dag finns det cirka 5 000 spelare, 70 curlingklubbar och 36 curlinghallar.

– Det behövs lite uppmärksamhet, som nu, så att folk får upp ögonen för curling och förstår vad det går ut på. Det har varit en ganska osynlig sport förut, men när det visas mer och mer på tv så kanske man förstår vad det är för nånting. Sedan gäller det för alla föreningar att ta till vara på chansen att bjuda in och se till att ungdomar börjar. Och kanske familjer också, säger Maria Prytz.

– Det är upp till svenska curlingförbundets styrelse att ta tag i det där. Det som krävs är att det blir lite coolare att spela curling. Nu är det Ingemar, 65, som håller i juniorträningarna i stället för Henke, 35. Men förhoppningsvis är curling på väg in i finrummet bland bättre sporter, säger Sebastian Kraupp.

ARTIKELN HANDLAR OM