Grönborg hyllas av spelarna

Foto: PONTUS ORRE
Mårts och Grönborg.
SPORTBLADET

SOTJI. Han pekas ut som Tre Kronors nästa förbundskapten.

Och de svenska NHL-spelarna hyllar forwardscoachen Rikard Grönborg.

– Han är absolut en av de bästa coacher jag har haft, säger Alexander Steen, 29, som genom åren haft en mängd coacher.

Pär Mårts är förbundskapten och har det övergripande ansvaret och ska även se helheten i spelet. Men när det gäller matchcoachning har Mårts lämnat över ett stort ansvar till sina assistenter. ­Peter Popovic, som ansvarar för backarna, och framför allt forwardscoachen Rikard Grönborg.

Och de svenska NHL-stjärnorna är lyriska över Grönborgs agerande i båset.

– Jag säger samma som jag sa under VM, det går inte att kräva mer. Det är fantastiskt. Exakt vad vi är vana vid från Nordamerika. Även de forwards som får lite mindre istid har ändå viktiga roller och alla köper sin roll, säger Daniel Sedin.

Rikard Grönborg är den som syns och hörs mest under matcherna. Tre Kronor har i de flesta matcher haft hemmafördel och därmed bestämt hur de vill matcha mot motståndarna.

”En av de bästa”

Under OS-turneringen har Grönborg på ett effektivt sätt fått in rätt spelare vid rätt tidpunkt. Det klassiskt svenska med att bara rulla på med kedjorna är som bortblåst med Grönborg. Är det tekning i anfallszonen slänger han ­direkt in någon av de två toppkedjorna.

– Grönborg är absolut en av de bästa coacher jag har haft, säger Alexander Steen

Vad är det hos Grönborg som du gillar?

– Han sänder så bra signaler till gruppen, det är väldigt bestämt, han vet vad han vill göra och kör efter det. Samtidigt är han lugn på samma gång. Han är grym och har en grym syn på hockey.

Även Nicklas Bäckström gillar att spela under Grönborg.

– Ja, det är kul med Grönborg, tycker för övrigt att ­alla i tränarstaben har gjort ett kanonjobb. De är väldigt engagerade och det är ­jäkligt kul att komma till landslaget.

– Vi är vana vid engelsktalande coacher från NHL och det är skönt att komma hit med svensktalande och verkligen gå ihop som grupp och jobba tillsammans. Det är otroligt kul, det går nästan inte att beskriva, säger Nicklas Bäckström.

ARTIKELN HANDLAR OM