Sundin: Jättechans att bli historisk

Tre Kronor-hjälten: ”Mer nervöst vid sidan av”

SPORTBLADET

SOTJI. Mats Sundin laddar just nu för OS-rysaren mellan Sverige och Kanada.

– Och vinner de idag och utan sina två bästa centrar så är det historiskt. Det största Sverige gjort, säger Sudden timmarna innan nedsläpp.

Mats Sundin, 43, är själv historisk som en av de största i Tre Kronor genom tiderna med sitt OS-guld från Turin 2006 och sina tre VM-guld 1991, -92 och 1998.

Kanske den allra största.

En härförare varje gång han tog på sig landslagströjan.

– Men att sitta så här vid sidan om är nästan lika roligt som att spela själv. Man får ett helt annat perspektiv, men samtidigt har man själv varit med och spelat stora finaler. Jag vet precis vad killarna går igenom. Det har varit skitkul att följa laget i OS.

”Kanada är favoriter”

Hur ser du på chanserna mot Kanada?

– Kanada är favoriter och såg jäkligt bra ut mot USA. Men det gjorde Sverige också i sin match mot Finland. Och det känns som Sverige har en växel till att lägga i. Jag tror det. Dessutom får vi inte glömma att det är stor is. Det gynnar Sverige.

Är det speciellt att det är just Kanada i final?

– Det är det naturligtvis. Det är självklart alltid stort att vinna OS. Det är det största man kan vinna internationellt och den enda turnering där alla de bästa spelarna i världen är med. Därför är OS-guldet från Turin det största för mig. Nu är Sverige i en final mot Kanada, trots att man saknar sina bästa centrar i Henrik Sedin och Henrik Zetterberg. Ja, två av världens bästa centrar. Det är enormt starkt och också en jättechans att bli historisk.

”Fått fram en ny superstjärna”

Varför har det gått bra för Sverige?

– Jag tycker att de gjort precis det vi är så duktiga på. Att snabbt få ihop en bra lagkänsla och där spelare som Niklas Kronwall och Daniel Alfredsson som snabbt tagit ledarroller i laget när Henrik Sedin och Zetterberg försvann.

Vad säger du om Erik Karlsson?

– Där har Sverige fått fram en ny superstjärna, det är inget att snacka om. En av många, unga och spännande spelare.

Vad säger du om att det är tre kanadensiska domare på isen?

– Det är jag inte orolig för. De här domarna har sådan integritet att jag inte tror det blir något problem. Ja, nästan tvärtom. De kommer att göra allt för att ingen ska kunna tro att de ger några fördelar till Kanada. Men samtidigt förstår jag de som tycker det är konstigt. Hockeyn är väl enda sporten som accepterar det.

Är du nervös?

– Inte än. Men det är mer nervöst att sitta vid sidan om än att spela själv. Då har du kontroll.

FOTNOT: Läs om alla guldhjältar i Turin-OS 2006 – och vad de gör i dag!

ARTIKELN HANDLAR OM