”Skulle ha spelat största matchen i min karriär”

Nicklas Bäckström första ord om dopningstestet

1 av 11
SPORTBLADET

Nicklas Bäckström missade OS-finalen.

Sedan stod det klart att det berodde på att han testats positivt i ett dopningsprov.

Efter matchen mötte stjärnan själv en samlad presskår och var helt förkrossad.

– Jag skulle spela den viktigaste matchen i min karriär. Jag är chockad, säger Bäckström.

Nicklas Bäckström, 26, var en av Sveriges bästa spelare i semifinalen mot Finland.

Men i finalen mot Kanada var svenskstjärnan överraskande inte med på uppvärmningen trots att han fanns med på laguppställningen.

Mitt under matchen kom uppgifter om att "Bäckis" testats positivt i en dopningskontroll vilket SOK (Sveriges olympiska kommitté) bekräftade för Sportbladet en stund senare.

– Nicklas har tagit allergimedicin som gett utslag i dopningstestet, sade SOK:s presschef Björn Folin.Var helt förkrossad

Den ska innehålla psuedoefedrin. En substans som finns på både Wadas och IOK:s förbjudna lista och ett par timmar efter att slutsignalen ljöd i OS-finalen, samtidigt som att Kanada firade guldet, mötte Bäckström själv en samlad presskår i OS-arenan.

Bäckström testades efter matchen mot Slovenien och Pär Mårts gick till hård attack mot IOK för att Sverige fick beskedet två timmar före nedsläpp i OS-finalen.


Stjärnan var helt förkrossad på presskonferensen.

– Jag såg matchen i OS-byn. Jag har varit här i två veckor, mina två bästa veckor. Jag skulle spela den viktigaste matchen i min karriär. Två timmar före nedsläpp ställs jag åt sidan. Det är ledsamt, säger stjärnan.


– Det är nog den största matchen jag skulle ha spelat. Det känns för jävligt, tillägger han.

"Vi grät båda två"

Sedan berättar Bäckström att han använt samma medicin i sju år.

– Jag har inget att dölja. Jag har allergiproblem och har haft det i flera år. Jag blev chockad. Jag har inte gjort något annorlunda på sju år.


Hur ofta har du testats i NHL?


– Jag har testats två gånger av NHL och en gång av IOK sedan januari.

Landslagschefen Tommy Boustedt berättar på presskonferensen att han och Bäckström var väldigt ledsna efter att de fått beskedet.

– Vi grinade båda två. Jag gråter inte ofta, men nu gjorde jag det, säger han.

– Det här var den största matchen i hans karriär. Och så kommer jag cyklandes som en jävla idiot och hämtar honom. Spelarna undrade ju vad fan det är som händer.

Substansen pseudoefedrin kom tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser i januari 2010 i samband med det rådde Wada idrottarna att sluta ta PSE-tabletter senast 24 timmar före tävling.

Under OS i Vancouver testades slovaken Lubomir Visnovsky positivt. Hade skrivit upp att han använde medicinen på en lista till IOK inför OS.
 Bäckströms A-prov är ännu det enda som har analyserats.

FAKTA

Tre tidigare dopningsfall inom svensk ishockey:

Patrik Nilson, 2003:

I juli 2003 meddelades att Patrik Nilsson testades positivt för dopning. I samband med en semesterresa i Florida hade han köpt kosttillskott som innehöll det förbjudna ämnet nandrolon.

Daniel Jardemyr, ishockey, 1995:

AIK-back men under tiden han var utlånad till Malmöklubben Pantern visades hans test spår av amfetamin och han stängdes av under två års tid. Kom tillbaka och gjort ett flertal säsonger utomlands.

Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson, 1974:

Under hockey-VM 1974 tog "Lill-Pröjsarn" en nässpray som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Tre Kronors 4–1-seger mot Polen i VM ändrades till förlust, 0–5. (TT)

Namn: Nicklas Bäckström.

Ålder: 26.

Position: Center.

Klubbar: Brynäs (2001–2007), Washington Capitals (2007–), Dynamo Moskva (2012-2013)

Aktuell: Har testats positivt för dopning.

ARTIKELN HANDLAR OM